• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Köpte stulna varor på Tradera- i dag startar rättegången

Publicerad

I Göteborgs tingsrätt startar i dag rättegången mot en familj som åtalats för att ha stulit stora mängder varor och sedan sålt dem vidare på internet. Dessutom står fyra kvinnor åtalade för häleri, eftersom de ska ha köpt de stulna varorna.

På dagarna åkte det gifta paret runt till olika köpcentrum och stal kläder, bijouterier och leksaker. På kvällarna sålde de varorna på internet, enligt åtalet. Familjen misstänks för att ha stulit varor för tre miljoner kronor.

Men förutom familjen som ska ha stulit varorna så står också fyra kvinnor, från olika delar av landet, inför rätta för att ha köpt sakerna över internet. På sajten Tradera bjöd de, enligt åklagaren, på varorna som auktionerades ut. Under ett år handlade alla kvinnorna barnkläder och leksaker till sina familjer för tiotusentals kronor. Nu är de åtalade för häleri.

-För ett häleri så ska jag påvisa att de har förstått att det här har varit fråga om stöldgods, och för en häleriförseelse att de borde ha förstått. Enkelt uttryckt så är det så, förklarar kammaråklagare Johan Udén.

Har de förstått?
-Ja, det tror jag.

Vad får dig att tro det?
-Därför att man kan inte göra så här bra affärer. Man kan inte köpa saker som är nya för en tredjedel av priset. Då måste man fråga sig, hur kommer det sig att de har fått de här sakerna. Och får man inga rimliga svar, eller kvitton eller annat, då är det något som inte stämmer. Man får inte vara hur naiv som helst, säger Johan Udén.

Lasse Weldeborn
Webbearbetning:
Linda Bock

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer