Foto: Johan Nilsson/TT

SD: Koranbrännare inte längre medlem i partiet

Uppdaterad
Publicerad

En person som den senaste tiden bränt flera koraner i Sverige har på egen begäran lämnat Sverigedemokraterna, skriver partiet i ett pressmeddelande. Partiet ska, efter ha blivit varse om att personen var medlem, ha öppnat ett uteslutningsärende mot personen.

I pressmeddelandet skriver Sverigedemokraterna att de ryktesvägen fått indikationer på att personen, som de inte namnger, var medlem. Det visade sig därefter vara sant, varpå ett uteslutningsärende inleddes.

Personen uppges ha informerats om processen och ska då själv ha bett om att få lämna partiet, enligt SD.

Partiet skriver vidare att de i samband med detta i ett mejl uttryckt för personen att de inte står bakom brännandet av koranen:

“Sverigedemokraterna har vid inget tillfälle uttryckt en önskan om att du eller någon annan ska skapa opinion i vårt namn genom att bränna böcker. Som medlem i ett parti kan man inte iscensätta kontroversiella opinionsyttringar utan att det är sanktionerat av partiet. Hade du rådfrågat partiet om det var konstruktivt och önskvärt att demonstrera genom att elda koranen så hade vi starkt avrått från det.”

Sverigedemokraternas pressavdelning säger till SVT Nyheter att man inte lämnar några ytterligare kommenterar i nuläget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.