Nytt besked: Studenter ska ha rätt till CSN-lån under körkortsutbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Fler unga ska nu kunna låna pengar för att ta körkort. Idag beslutade regeringen att utvidga det så kallade körkortslånet till personer i åldern 19 till 20 år som fullföljt gymnasiet. Förändringen påverkar omkring 200 000 unga.

Alla ungdomar i åldern 19 till 20 år ska kunna låna pengar av staten till körkortsutbildning. Kravet är att personen har fullföljt sin gymnasieutbildning eller motsvarande utbildning. Beslutet togs av regeringen idag.

– Det är väldigt viktigt att ha körkort för att kunna få ett jobb, och ungdomar säger att kostnaden är ett av skälen till att man avstår. Nu kan man få ett förmånligt CSN-lån, utbilda sig på en etablerad körskola och ta sitt körkort. Det här är en frihetsreform för väldigt många ungdomar, menar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Sex av tio arbetsgivare kräver körkort

Syftet med reformen är enligt honom främst att förbättra möjligheten till etablering på arbetsmarknaden.

– Svenskt näringsliv har sagt att sex av tio arbetsgivare ställer krav på körkort numera, och det ökar. Ska ungdomar kunna få ett jobb nu när ekonomin återstartar efter pandemin så är körkort en väldigt viktig del, och det här underlättar ju kraftigt möjligheterna att faktiskt kunna ta sitt körkort, säger Tomas Eneroth.

Möjligheten att ansöka om körkortslån infördes 2018, då var det främst för arbetssökande. Dagens utökning omfattar både de som har en gymnasieexamen eller motsvarande, och de som fullföljt en gymnasieutbildning på annat sätt, till exempel på folkhögskola, kommunal vuxenutbildning, särskola eller vissa internationella skolor. Utökningen gäller också oavsett om man är arbetslös eller inte.

Lånen hanteras av Centrala Studiestödsnämnden, CSN. De nya reglerna är tänkta att träda i kraft den 1 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.