Skeppsholmsbron, som förvaltas av Statens fastighetsverk Foto: TT

Korruptionsskandalen på Statens fastighetsverk: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 mars 2017 sparkades Björn Anderson från sin roll som generaldirektör för Statens fastighetsverk. Här är skandalen som ledde fram till avskedandet.

Den 24 januari avslöjade TV4:s Kalla fakta den misstänkta korruptionshärvan, där bland annat en tidigare fastighetschef vid myndigheten misstänktes ha hyrt ut hus som tillhört verket till släkt och vänner.

Dagen efter gjorde polisen husrannsakan på verkets huvudkontor i Stockholm. Generaldirektören greps och delgavs misstanke om brott.

Den 27 januari begärs fyra personer häktade, däribland generaldirektören. Häktningsförhandlingarna inleddes samma dag.

Korruptionshärvan växer. Den 1 februari framkommer att en tidigare fastighetschef ska ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar genom att blåsa upp fakturor med miljonbelopp från ett byggföretag där hans fru jobbade.

Enligt SR Ekot fick den före detta chefen information om misstankarna mot honom redan en och en halv månad innan han greps. Justitiekanslern inleder därför en förundersökning angående misstanke om brott mot efterforskningsförbudet.

Minst åtta anställda har sedan 2011 på olika sätt varslat verksledningen om misstänkt korruption. Men inte förrän i november 2016 polisanmälde verket saken.

Bland de sju personer som nu är misstänkta för brott finns generaldirektören Björn Anderson, en fastighetsdirektör vid verket, en tidigare fastighetschef och dennes hustru. Om de misstänkta döms riskerar de fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Korruptionshärva på Fastighetsverket

Mer i ämnet