Generaldirektören Björn Anderson sparkas från Statens fastighetsverk. Foto: TT

Statens fastighetsverks chef sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Generaldirektören på Statens fastighetsverk, Björn Anderson, sparkas efter Kalla Faktas avslöjande om miljonsvindel.
– Fullkomligt självklart, säger Per Bolund (MP), finansmarknadsminister.

Birgitta Böhlin kommer tillsvidare att ta över jobbet som generaldirektör.

– Det är viktigt att vi nu får en mer långsiktig lösning. Birgitta har lång erfarenhet från kommunal och statlig tjänst, säger Per Bolund (MP).

Otänkbart att ha kvar jobbet

Per Bolund menar att det varit otänkbart för Björn Anderson att ha kvar sitt jobb.

– Han kan inte fortsätta sitt arbete så länge han är föremål för en förundersökning och han kan inte träda tillbaka till sin tjänst på Statens fastighetsverk. Det är naturligt. Jag ser det som fullkomligt självklart.

Externa konsulter

Samtidigt vill regeringen nu försöka återupprätta förtroendet för myndigheten. Externa konsulter har tagits in för att undersöka vad det var som gick fel.

– Det pågår ett intensivt arbete med att gå igenom arbetet, så att något liknande inte kan hända igen, säger Per Bolund (MP).

LÄS MER: Före detta fastighetschef varnades om mutmisstankar

Birgitta Böhlin kommer att tillträda rollen som vikarierande generaldirektör den 18 april i år. Hon har tidigare bland annat varit vd på Samhall, generaldirektör och chef vid Försvarets materialverk och sjukhusdirektör vid Huddinge Sjukhus. Hon är i dag bland annat styrelseordförande i Försäkringskassan och i det statliga bolaget Almi.

– Hon har dessutom tidigare erfarenhet av att leda en ifrågasatt myndighet, säger Per Bolund (MP) och syftar då på Tillväxtverket.

Hennes anställning kommer att vara tills vidare, dock längst till dess att en ny generaldirektör anställs.

En tidigare fastighetschef vid myndigheten misstänks ha hyrt ut hus som tillhört Statens fastighetsverk (SFV) till släkt och vänner, enligt TV4:s Kalla fakta. Mannen ska även ha renoverat sina privata fritidshus med skattepengar genom att blåsa upp fakturor med miljonbelopp från ett byggföretag där hans fru jobbade. Om de misstänkta döms riskerar de fängelse.

Minst åtta anställda har sedan 2011 på olika sätt varslat verksledningen om misstänkt korruption. Men inte förrän i november 2016 polisanmälde verket saken.

Sju personer är misstänkta för brott. Generaldirektören Björn Anderson, en fastighetsdirektör vid verket, en tidigare fastighetschef och dennes hustru misstänkta för korruptionsbrott. Dessutom är en annan person, som är anställd hos en leverantör, misstänkt för grovt givande av muta och medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Korruptionshärva på Fastighetsverket

Mer i ämnet