Björn Anderson. Arkivbild. Foto: TT

Trots mutskandalen – avgående generaldirektör får 4,5 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta generaldirektören för Statens fastighetsverk, Björn Anderson, kommer att få behålla sin lön på 99.400 kronor i månaden fram till år 2020. Det trots den senaste tidens skandaler och att det står klart att han ersätts.

På torsdagen blev det känt att generaldirektören på Statens fastighetsverk, Björn Anderson, sparkas efter Kalla Faktas avslöjande om miljonsvindel.

– Fullkomligt självklart, sa Per Bolund (MP), finansmarknadsminister, till SVT Nyheter.

Per Bolund (MP) menade då att det är otänkbart för Björn Anderson att ha kvar sitt jobb.

– Han kan inte fortsätta sitt arbete så länge han är föremål för en förundersökning och han kan inte träda tillbaka till sin tjänst på Statens fastighetsverk. Det är naturligt. Jag ser det som fullkomligt självklart.

”Extremt ovanlig situation”

Men trots det kommer Björn Anderson att behålla sin lön fram till att hans anställning löper ut år 2020.

– En myndighetschef kan inte bli uppsagd, de är alltid anställda över sex år och Björn Anderson anställdes 2014, säger Claes Lindgren, enhetschef för statlig arbetsgivarpolitik på Finansdepartementet.

Lönen är på 99.400 kronor per månad, vilket blir cirka 4,5 miljoner om man räknar med utbetalningar från och med mars i år fram till och med december år 2020.

– Det här är en extremt ovanlig situation. Det är svårt att ha exakta svar, det är svårt att dra paralleller till något som hänt tidigare, säger Claes Lindgren.

Vill inte uttala sig

Den enda som kan upphäva beslutet om lönen är arbetsgivaren, det vill säga regeringen.

– Enda sättet att avsluta en sådan anställning är att inleda ett avskedsförfarande, då ska man grovt ha åsidosatt sina förpliktelser mot arbetsgivaren. Och det kan bara arbetsgivaren göra – det vill säga regeringen, säger Claes Lindgren.

Per Bolund (MP) ger ingen intervju om Björn Anderson i dag, men skriver i en skriftlig kommentar till SVT att han inte kan uttala sig.

”Jag kan inte föregripa den juridiska processen och uttala mig kring Björn Andersons ersättning eller arbetsuppgifter innan regeringen har fattar ett beslut i frågan”.

LÄS MER: Statens fastighetsverks chef sparkas

Kan få fängelsestraff

Det var i slutet av januari som tre personer, som är eller har varit anställda på Statens fastighetsverk, samt en anhörig delgavs misstanke om korruptionsbrott och/eller trolöshetsbrott. En femte person delgavs misstanke den 1 februari för grovt givande av muta och medhjälp till trolöhset mot huvudman, grovt brott.

En av de som misstänks är myndighetens generaldirektör Björn Anderson. Han förnekar brott.

Om de misstänkta döms riskerar de fängelse.

LÄS MER: Korruptionsskandalen på Statens fastighetsverk: Detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Korruptionshärva på Fastighetsverket

Mer i ämnet