Foto: Scanpix

Korsordet fyller 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Ett tidsfördriv för överklassen har med åren blivit en riktig folkrörelse vars popularitet inte verkar minska. Varken hos de som löser korsorden eller hos de som gör dem.

Det första moderna korsordet trycktes för hundra år sedan, 1913,  i den amerikansk tidningen New York World. Men det dröjde 11 år innan nymodigheten kom till Sverige och då till Göteborgs-Posten som i oktober 1924 införde korsord regelbundet. Fler tidningar följde sedan snabbt efter.

Att lösa korsord blev då ett tidsfördriv för framför allt överklassen. 1954 publicerades sedan det första bildkorsordet någonsin utvecklad av en svensk. Under åren har korsordets popularitet bara ökat både globalt och i Sverige och blivit en folkrörelse. Även om bildkorsordet bara är stort i Skandinavien.

En kändis bland korsordslösarna

En av de främsta, om inte den främste korsordsmakaren i Sverige är Hans Christian Nygård, oftast kallad HC. Han har i tjugotvå år nu livnärt sig på korsord bland annat för Svenska dagbladet och tidningarna Vi och ETC. Bland korsordslösare är han en kändis och får ta emot både ris och ros av dem.

– Huvuddelen är fan-mejl men jag får rätt häftiga hatmejl också. Och det handlar framför allt om människor som inte kan lösa mina korsord, säger HC Nygård och skrattar gott. Och så tycker de att jag misshandlar språket.

– Det har också antytts att jag står i djuvulens sold. För att jag var vag. Jag ringde upp den som skickade brevet för att nysta i vad min vaghet bestod och han blev bara vagare ju mer jag frågade, säger HC och skrattar igen.

Bollar ledtrådar mellan sig

Sedan fyra år tillbaka jobbar Hans Christian Nygård ihop med sin hustru Stina Berge. Hon är musiker och var på jakt efter ett arbete som hon kunde kombinera med sitt låtskrivande och musicerande och det ville sig inte bättre än att de ganska snart gifte sig.

Korsordets flätor skriver de var för sig. Men när det gäller ledtrådarna, de så kallade nycklarna bollar de friskt mellan sig för att hitta de klurigaste formuleringarna. Och de verkar ha väldigt kul. En nyckel de är väldigt stolta över är ”två och fyra”, fyra bokstäver. Svaret är ”verb”

Mer korsord digitalt

I dagens digitaliserade värld håller också sättet att lösa korsord på att förändras. Från dagens papper och penna går utveckligen mot appar för mobiler och pekplattor. Och både HC och Stina är övertygade om att korsordets popularitet kommer att vara länge till.

– Det tror jag, säger Stina Berge. Ett bra korsord är utmanande men det får dig också att känna dig smart.

Hans Christian Nygård vill gärna så småningom trappa ner på antalet korsord han gör i veckan för att kunna ägna sig mer åt andra saker han också är intresserad av.

Håller på att ta fram en spel-app

Bland annat håller han på att ta fram en spel-app både på engelska och svenska som han hoppas kommer att slå stort. Men att helt sluta med att göra korsord det tror han aldrig att han kommer att göra. För trots sina  tjugotvå år som korsordsmakare är han ändå inte trött på det.

– En uppgift får inte vara för lätt för då leds man eller för svår för då tröttnar man också och jag kan lägga ribban där jag själv vill ha den, säger HC. Plus nyfikenheten som jag har kvar. Jag är fortfarande nyfiken på allting, säger ha och ler. Så jag kommer att göra korsord tills jag trillar av pin tror jag.

– Av ren lust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.