Korv och skinka orsakar cancer

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det fastställt av Världshälsoorganisationen WHO – processat kött som korv, skinka, bacon och kallskuret orsakar cancer.

Att för stor konsumtion av kött kan orsaka cancer har slagits fast i flera studier genom åren. Men det här är första gången som Världshälsoorganisationen WHO listar livsmedel som cancerframkallande. WHO slår fast att processat kött, alltså kött som behandlats för att få ökad hållbarhet, orsakar cancer.

Processat kött som plutonium

Bland det som i dag listas som cancerframkallande finns inte helt oväntat cigaretter, alkohol, asbest och arsenik. Men nu går alltså WHO ut med att processat kött som korv, bacon, skinka och pastejer orsakar cancer – och placerar dessa produkter i samma kategori av cancerframkallande ämnen som plutonium.

För mycket rött kött också cancerframkallande

Men även ”vanligt” rött kött som nötkött, griskött och lammkött orsakar cancer i för stora mängder. WHO är inte lika tydliga i det fallet men konstaterar att rött kött ”troligen orsakar cancer”.

– Man misstänker att det är ett antal faktorer som samverkar i rött kött och, framför allt i charkprodukter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket, till TT.

Nitrit och salt är riskfaktorer

Han säger att de största riskfaktorerna i kött och charkprodukter är sådant som är kopplat till järn, fett, heterocykliska aminer, kolesterol, salt, protein, virus samt nitrit och nitrosaminer.

 – Allt det här finns i charkprodukter och rött kött. Man har inte kunnat peka på vilken eller vilka av dem som skulle vara avgörande för cancerriskökningen, säger Bjerselius.

Många män äter för mycket kött

Enligt honom ger forskningen inget stöd för att vissa charkprodukter skulle vara mer skonsamma än andra; ekologisk eller traditionell produktion spelar ingen roll.

Sedan flera år rekommenderar den internationella cancerforskningsfonden WCRF att inte äta mer än 500 gram rött kött i veckan. Enligt en matvaneundersökning Riksmaten 2010-11, utförd av Livsmedelsverket, äter 42 procent av svenska kvinnor och 72 procent av männen mer än 500 gram rött kött och charkuteriprodukter i veckan. Sedan dess har konsumtionen dessutom ökat ytterligare, enligt TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.