Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kraftig brand i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt ut i ett sekelskifteshus i centrala Kungsbacka natten till onsdag. Ett antal boende har evakuerats från ett hus intill, sedan branden hotat sprida sig.

Larmet om branden kom till räddningstjänsten klockan 02:40. En halvtimme senare beslutade man att ett annat sekelskifteshus på Södra Torggatan skulle evakueras, på grund av spridningsrisken. Efter flera timmars arbete kunde man släcka de största lågorna, men under förmiddagen pågår fortfarande släckningsarbetet.

– Det är en jätteallvarlig brand. Det vi gör nu är att jobba med våra begränsningslinjer så att vi inte får spridning vidare i kvarteret, säger insatschefen Stefan Karlsson till SVT Hallandsnytt.

Fastigheten, ett sekelskiftshus som totalförstörts, består av affärslokaler. Bland annat finns där en klädbutik och en två veckor gammal godisbutik.

Närliggande hus evakuerades

– Det gick rätt snabbt, så det blev delvis en spontan utrymning av fastigheterna där. Troligtvis är evakueringen avslutad nu, att vi fått ut alla människor ur de hotade husen, säger Andreas Bengtsson, vakthavande befäl vid polisen i Halland.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats.

– Jag vet fortfarande inte hur många hus som är indragna i branden. Vinden har vänt, så nu är det andra hus som ligger i farozonen, men vi har inte evakuerat fler fastigheter, säger Anderas Bengtsson.

Området har eldhärjats förr

Området eldhärjades så sent som 2006, då ett helt kvarter brann.

”Kungsbacka trästad har drabbats av större bränder i genomsnitt vart tionde år under 1900-talet. För att minska riskerna bör brandskyddet kontinuerligt förbättras”, skrev kommunen i en fördjupad översiktsplan för Kungsbacka stad 2009.

– Det är svåra byggnader, 1800-talshus med en träkonstruktion som gör att spridningsrisken är väldigt stor. Därför ryckte vi ut med rätt mycket folk direkt, säger Stefan Karlsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Se tittarfilm från storbranden här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Kungsbacka

Mer i ämnet