Det framgår av ett nyhetsbrev från Integrationsverkets chef Andreas Carlgren, som SvD har tagit del av.
Bakgrunden till ökningen är de nya asylregler som s, mp och v kommit överens om. Reglerna kan medföra att många fler får uppehållstillstånd.
Carlgren uppmanar kommunerna att ställa upp, men vill samtidigt att regeringen beviljar mer pengar till kommuners flyktingmottagande.
”Vi förutser att vi kommer att behöva möjligheter att tillföra kommunerna extra medel i någon form, utöver det som brukar ges i schablonbidrag. Detta har vi framfört till regeringen. Annars är risken stor att väntetiderna för enskilda flyktingar blir orimligt stora”, skriver Andreas Carlgren enligt tidningen.
De nya reglerna kan försenas
Uppgörelsen om flyktingamnestin mellan s, v och mp gäller två grupper av asylsökande. Det handlar om barnfamiljer som håller sig gömda och om flyktingar som fått avslag på sin ansökan om asyl men inte kunnat skickas tillbaka på grund av oroligheter.
Men uppgörelsen har fått omfattande kritik från Lagrådet på punkt efter punkt. Bland annat kritiserar rådet att det i förslaget till ny tillfällig asyllag finns två olika regelsystem, som ska gälla samtidigt. Det innebär att alla asylsökande inte kommer att behandlas lika.
Formuleringarna om vad som krävs för att få uppehållstillstånd är också oklara, enligt Lagrådet. Nu ska förslaget omarbetas, vilket innebär att lagen kan försenas. De nya reglerna skulle börja gälla den 7 november.
Osäkra siffror
Än så länge finns det inga säkra siffror på hur många flyktingar som kommer att få stanna till följd av uppgörelsen om flyktingamnestin.
”De prognoser som görs utifrån dem som inte kunnat avvisas och som därmed finns registrerade hos Migrationsverket tyder på att kommunerna kan behöva ta emot omkring 24.000 personer nästa år. Därtill ska läggas de som är gömda”, skriver Andreas Carlgren i nyhetsbrevet.
Den nya prognosen skulle, enligt Svenska Dagbladet, innebära att kostnaden för flyktingmottagningen stiger till 3,2 miljarder kronor.