Visst kan man lägga in ”parental controls”, föräldrakontroll – så att föräldern varje gång måste knappa in en liten kod för att barnets köp ska gå igenom. Men det kan vara krångligt i praktiken om barnet vill köpa 7-kronors appar 7 gånger för sin 50-kronors-veckopeng, under veckan som går.
Särskilt krångligt kan det vara om föräldrarna är åtskilda eller barnet befinner sig någon annanstans. Och man vill ju inte ge ut den där föräldrakontroll-koden, eftersom då kan ju barnet ändå köpa hur många appar den vill (och råka köpa något alldeles för dyrt).
Inga enkla metoder
Det finns metoder att undvika dessa otrevliga överraskningar, men ingen av dem är så enkel som man skulle önska. Det bästa vore ju om man bara kunde skicka över exakt den summa kronor som barnet önskar köpa sin app för, just där och då. Men det går inte, varken i Apples App Store eller i Googles Play (som är de två dominerande app-butikerna). Men det finns några andra, nästan lika bra lösningar:
Digitala presentkort.
Apple erbjuder flera olika slags presentkort. Man kan välja ett valfritt belopp mellan 100 kronor och 1000 kronor och skicka det till barnets Apple-konto (Apple-ID), eller ett som kallas iTunes-peng då man ställer in så att barnet får en återkommande summa varje månad att spendera (från 150 kronor). Man behöver också ha Itunes installerat på datorn för att det ska fungera. Det går också att ”ge bort” en enskild app till en annan Ios-användare genom att klicka på den lilla pilen högst upp till höger inne i App Store, och sedan välja ”Gift”/”Gåva”.
Google erbjuder inga presentkort i Sverige
Google/Android erbjuder inget särskilt presentkort i Sverige (de finns endast i USA och Storbritannien), däremot talas det om att de ska börja med möjligheten att “skicka pengar” till den mobila plånboken Google Wallet, men bara till Gmail-användare som är över 18 år, i USA, vid någon tidpunkt i framtiden – så det alternativet är inte heller särskilt användbart.
Betala via mobilräkningen
I vissa fall ska man kunna köpa appar och betala via mobilräkningen (man kan kontakta sin operatör och fråga mer om det här alternativet), men då har man inte heller någon direkt kontroll över hur mycket barnet spenderar. I vissa länder kan man också “fylla på” sitt Google Play konto, men inte i Sverige.
Förbetalt betalkort.
Om man söker på orden “förbetalt betalkort” i en sökmotor så får man upp många olika alternativ från Visa, Mastercard och svenska bolag och banker. De har olika villkor men gemensamt för dem alla är att de fungerar ungefär som vanliga betal- och bankkort, men att man istället fyller på dem med pengar (som ett kontantkort till mobilen). Ger man barnen varsitt (eller ett gemensamt) sådant kortnummer, och lägger in i mobilbolagens app-butiker får man rätt bra kontroll på hur mycket pengar de har möjlighet att spendera.
UPPDATERING: Vid närmare efterforskningar visar det sig att de många webbsidorna som marknadsför ett ”förbetalt betaltkort” nyligen lagt ner den verksamheten av olika skäl, och ytterst få bolag erbjuder numera den här betalformen.
Separat betalkort
Ett annat alternativ är att skaffa ytterligare ett betalkort särskilt avskett för inköp på nätet/i mobiler och koppla det till ett separat bankkonto (antingen i den bank man vanligen använder eller hos någon annan bank). Då kan man se till att fylla på bara så mycket som man beräknar att barnen ska behöva spendera i app-butikerna (och även använda det kortet till andra inköp på nätet, för att minska risken att någon aktör på nätet drar för mycket pengar från lönekontot).