Foto: TT

Kränkande sökord på Google-kartor

Uppdaterad
Publicerad

Den som använder könsord och svordomar som söktermer i Googles karttjänst kan hänvisas till mediebolag som Sveriges Radio eller myndigheter som Diskrimineringsombudsmannen.

De olyckliga platshänvisningarna beror på att internetanvändare skrivit nedsättande om platserna i fråga och att Googles sökalgoritm värderat sådana inlägg alldeles för högt, skriver idg.se.

Svordomar, könsord och förolämpningar tar dig till bland annat Diskrimineringsombudsmannen, HBT-sajten QX och Sveriges Radio.

Söker man på ordet ”inkompetent” hamnar man hos Dagens Media, ”galningar” leder till Sveriges Radio och ”lögnare” till flera olika medier.

Har hänt i USA

Samma sak har hänt i USA, där rasistiska sökord i karttjänsten ledde till Vita Huset, men där har Google rensat de stötande sökresultaten – något som alltså ännu inte skett i Sverige. Men en uppdatering är enligt Google på väg.

”Vår uppdatering kommer att rullas ut globalt gradvis. Men jag har ingen exakt tidsangivelse”, säger Googles nordiska pr-chef Gustav Brusewitz i en kommentar till idg.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer