Nybyggen på Årstastråket i södra Stockholm. Foto: TT

Kommer bostadsmarknaden krascha eller få pyspunka?

Publicerad

ANALYS · Kommer bostadsmarknaden att krascha eller blir det bara en pyspunka? Det är den stora frågan för den svenska ekonomin. Och det är ingen i dag som vet svaret. För det är först i efterhand som man konstatera om det funnits en bostadsbubbla eller ej.

Jan Nylander

Jan Nylander

Ekonomireporter

Varningstecknen har hopat sig under flera år. Flera internationella bedömare, däribland EU-kommissionen och Världsbanken, har varnat för att den svenska bostadsmarknaden är övervärderad – och dessutom har även regeringens egen expertmyndighet Konjunkturinstitutet ansett att priserna har nått en nivå som inte gått att försvara.

Ändå har priserna på bostadsrätter och villor bara fortsatt att stiga i höjden tills nu. Framför allt i Stockholm har det skett en avmattning, och även om priserna fortsätter att stiga i många städer så är tiden över då desperata köpare hela tiden bjöd över varandra för att få den utbjudna bostaden. Nu kommer tecken på att lägenheter och villor som inte är i bästa skick eller ligger sämre till har blivit svårare att sälja.

Allt fler bostäder till salu

Det som tidigare gick över en helg kan nu ta veckor eller månader innan det kommer en köpare som nappar, och i vissa fall går bostaden inte att sälja till det pris som säljaren har hoppats att få ut, enligt de mäklare jag talat med. Så brukar läget vara när marknaden står på topp och är på väg ner. Det är svårt för säljarna att acceptera att man kanske inte får lika mycket för sin bostadsrätt som grannen som sålde för ett år sedan.

Det gör att det finns allt fler bostäder som är till salu. Och utbudet späds nu på av att det byggs mycket. De rekordhöga priserna i storstadsregionerna har gjort att fler bostadsutvecklare hoppat på tåget och presenterat allt mer exklusiva lägenheter, där priserna i många fall har startat på 100.000 kronor kvadratmetern.

Aktiemarknaden rädd

För något år sedan kunde spekulanter göra sig en förmögenhet på att köpa en lägenhet på ritbordet och sälja den när det var dags att flytta in. Så är det inte längre. Flera av bostadsutvecklarna står nu med projekt som håller på att byggas, där det fortfarande finns osålda lägenheter. Och börsen, som är känslig för trender, har nu satt pestflaggan på flera av de mindre byggbolag där kursen har sjunkit kraftigt de senaste månaderna. Aktiemarknaden är helt enkelt rädd för att alla de projekt som satts i gång inte kommer att kunna säljas utan måste reas ut.

Prisfesten är över

Så ser alltså läget ut. Och den enda säkra slutsatsen man kan dra av detta är att prisfesten är över. Den som hoppats eller trott på att priserna ska fortsätta att stiga som de gjort det senaste årtiondet måste tänka om.

I bästa fall ligger priserna kvar på en hög nivå, men det kommer en liten svacka när vissa fastigheter måste reas ut för att de byggts i fel läge eller haft en alltför hög prislapp. I värsta fall kommer alla de superdyra bostadsrätter och villor som nu håller på att byggas att orsaka ett kraftigt prisfall. Svaret vet vi i bästa fall först om något år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet