Foto: TT

Krav från AP-fonden: ”Klimatmärk alla fonder”

Uppdaterad
Publicerad

Alla fonder borde tvingas deklarera sina klimatavtryck. Det förslår Mats Andersson, vd på Fjärde AP-fonden.
– Där finns de kanske största riskerna med dagens sparande. Nu behövs en lag om att redovisa klimatavtrycken, säger han.

I dag finns en rad krav på banker att redovisa förvaltningskostnader och risker för varje fond. Allt för att konsumenter och pensionssparare ska förstå vilka risker man ger sig in på.

Men klimatpåverkan behöver fonderna inte redovisa. Fjärde AP-fonden menar att just där finns de kanske största riskerna i dagens sparande.

”Behövs en lag om att redovisa klimatavtrycket”

– Nu behövs en lag om att redovisa klimatavtrycken, säger Mats Andersson, vd på Fjärde AP-fonden.

På världens finansmarknad talar allt fler om att företag med höga klimatutsläpp har en enorm risk, inte minst olje- och kolföretag. Det handlar om flera av världens största företag som kan tappa dramatiskt i värde om världens politiker fattar nödvändiga beslut om klimatet. Då blir det omöjligt, eller för dyrt, att utvinna de olje- gas- och koltillgångar som i dag värderas till hundratals miljarder.

AP-fonder: Lönar sig på lång sikt

Andra AP-fonden har nyligen kastat ut flera av de största kol och oljeföretagen. Första AP-fonden, har kastat ut de företag i varje bransch som har mest koldioxidutsläpp. Båda tror att det lönar sig på lång sikt att investera klimatsmart.

Om det blir lika enkelt för konsumenter att välja fonder och pensionssparande som man i dag väljer miljömärkta varor i mataffären, då tror Mats Andersson det blir mycket större tryck på företag att vara klimatsmarta.

– Dessutom sätter du koldioxid på agendan så att alla bolag förstår att det här är något som är viktigt för de som investerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer