Den vill också se att hälso- och sjukvården och socialtjänsten minst en gång per år följer upp den sjuke och anpassar läkemedel och vård därefter.
Preliminära riktlinjer
I de nya riktlinjerna för demensvården, som än så länge är preliminära, understryker Socialstyrelsen att för patienter med beteendeförändringar och psykiska symtom bör behandlingar med bensodiazepiner, antiepileptika och antipsykosmedel minska.
”En väl utförd utredning och förbättrad diagnostisering leder till att personer med demenssjukdom kan få rätt vård och omsorg och att de som kan ha nytta av ett demensläkemedel får tillgång till det”, skriver Gösta Bucht, professor i geriatrik vid Umeå universitet och ordförande i arbetet med riktlinjerna, i ett pressmeddelande.
Medicinering i undantagsfall
Medicinering är mycket vanlig för demenssjuka med beteendeförändringar och psykiska symtom och där är de nya riktlinjerna tydliga: ”Läkemedel bör endast användas i undantagsfall”, skriver Bucht.
Socialstyrelsens preliminära riktlinjer ska nu diskuteras med socialtjänst och hälso- och sjukvården runt om i landet på flera seminarier där politiker, tjänstemän och de som arbetar inom demensvården ska få analysera konsekvenserna.
TT