Det krävde Sverige vid ett möte i dag i Stockholm om fattigdom och hälsa. Medarrangör var bland andra FN:s befolkningsfond UNFPA.
Ett av FN:s millenniemål är att minska mödradödligheten i u-länder. Men fort- farande saknas hälften av de pengar, som industriländerna utlovade vid befolkningskonferensen i Kairo 1994 för att nå det målet.
Ekonomisk utveckling
Enligt UNFPA-chefen Thoraya Obaid är investeringar i bättre sexuell och reproduktiv hälsa absolut nödvändiga för att uppnå millenniemålen, och för att snabba på den ekonomiska utvecklingen i fattiga länder.
-Om alla på jorden kan få tillgång till mödrahälsovård och familjeplanering skulle mödradödligheten minska med 20 procent och barnadödligheten med 25 procent, säger hon. Om varje gravid kvinna dessutom fick tillgång till utbildade barnmorskor, skulle mödradödligheten minska med 74 procent.
Arbetet går trögt
Ett av FN:s millenniemål är just att minska mödradödligheten i fattiga länder. Hittills går arbetet mycket trögt, dödstalen har varit oförändrade de senaste tio åren.
Över en halv miljon gravida dör i samband med förlossning eller abort, nästan varannan kvinna i u-länderna föder utan någon medicinsk hjälp och komplikationer är mycket vanliga. Ytterligare 18 miljoner blir handikappade eller kroniskt sjuka.
USA och katolska kyrkan bromsar
Sverige och UNFPA hoppas att övertyga världens finansministrar att en satsning på god mödrahälsovård, sexualupplysning och familjeplanering också leder till en bättre ekonomisk utveckling.
Men motståndet är hårt, från katolska kyrkan och från USA, som under Bushs ledning dragit in bidragen till UNFPA därför att den arbetar med familjeplanering utan att kategoriskt ta avstånd från abort.
Industriländerna lovade vid befolkningskonferensen i Kairo 1994 att stå för en tredjedel av kostnaderna för att nå millenniemålen, men fortfarande saknas alltså hälften av pengarna. U-länderna däremot har uppfyllt 80 procent av sitt löfte.
FN:s millenniemål
Millenniedeklarationen, där FN:s utvecklingsmål specificeras, antogs den 8 september 2000. Målen ska vara uppfyllda till 2015. Minst 189 länder i världen har ställt sig bakom deklarationen.
Målen är:
* Utrota extrem fattigdom och hunger. Halvera andelen människor som lever på mindre än en dollar per dag.
* Alla barn ska gå i skola. Både flickor och pojkar ska få grundutbildning.
* Öka kvinnors delaktighet, öka jämställdheten.
* Avskaffa könsdiskriminering i grundutbildning till 2005 och i all utbildning till 2015.
* Minska dödligheten för barn under fem år med två tredjedelar.
* Minska dödligheten i barnsäng med tre fjärdedelar. Risken för en gravid att dö i komplikationer är i u-länderna en på 61, mot en på 2 800 i i-länderna.
* Hejda och minska spridningen av hiv/aids och minska förekomsten av malaria och andra stora folksjukdomar.
* Skapa ett globalt partnerskap för utveckling; det vill säga att alla länder ska samarbeta för förbättrad utveckling i fattiga länder kring frågor som handel, skuldavskrivning, korruptionsfria regeringar, läkemedelstillgång och tekniköverföring. (TT)