Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag tycker att det här året varit så allvarligt att det krävs en rejäl granskning, säger Johannes Knutsson, om händelserna om polisens arbete under året. Hör mer i klippet. Foto: Leonora Toplica/SVT/, Fredrik Sandberg/TT

Efter polisens mörka år: Krav på kommission

Uppdaterad
Publicerad

Vilda påskkravaller i flera svenska städer, rekord i antal dödskjutningar, passkaos och slutligen en förtroendekris för högsta polisledningen.

Efter ett mörkt polisår kommer nu krav från forskarhåll på en kommission för att utreda polisens arbete.

– Det är en varböld som har spruckit, säger Johannes Knutsson som är professor emeritus i polisforskning.

– Jag tycker att det här året varit så allvarligt att det krävs en rejäl granskning, säger Johannes Knutsson. 

Under påskhelgen sattes polisen på prov när en högerextrem politikers koranbränningar väckte en våldsvåg i flera svenska städer.

– Man hade föraningar om det här. Då borde man omgående använt sig av de tränade enheterna som finns och satt in dom. Men det gjorde man inte, menar Johannes Knutsson.

”Saknar analytisk förmåga”

Redan i september hade antalet dödsskjutningar i landet passerat tidigare rekord på 47 döda. Sedan dess har siffran stigit ytterligare.

Samtidigt visar polisens statistik att få skjutningar i kriminella miljöer klaras upp.

– Polisen saknar analytisk förmåga, punkt, säger Johannes Knutsson.

När pandemirestriktionerna släppte och ressuget blev stort behövde många förnya sina pass. Köerna hos passpolisen växte snabbt och situationen blev turbulent.

– En väl genomtänkt organisation borde ha kunnat förutse vad som kommer hända efter pandemin och bereda sig på det här, säger Jerzy Sarnecki, forskare och professor i kriminologi.

Förtroendekris

2022 blev också året när politikerveckan i Almedalen drabbades av dödligt våld. Mord och förberedelse till terroristbrott blev senare domen för gärningsmannen Theodor Engström och frågan väcktes om polisen kunde ha upptäckt honom tidigare.

– Jag kan inte riktigt klandra polisen för detta. Något som möjligen borde diskuterats är att Engström inte har kontrollerats tidigare, säger Jerzy Sarnecki.

Ett händelserikt 2022 avslutades med att högsta polisledningen skakades av en förtroendekris som kantades av privata relationer, möjligt jäv och eventuellt brott.

Forskaren: Svårt för ledningen att sitta kvar

SVT Nyheter har sökt den högsta polisledningen för en kommentar till insatserna det gångna året, men de har avböjt att kommentera.

Johannes Knutsson säger dock att han är skeptisk till att polisledningen kan sitta kvar efter allt som hänt.

– Jag har svårt att se det efter det här året säger han.

SVT har sökt högsta polisledningen men de har avböjt att kommentera kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.