Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Domen efter upploppen: Polisen saknar kompetens

Uppdaterad
Publicerad

Poliserna som deltog i insatsen mot påskkravallerna var för få och flera saknade rätt kompetens. Det står klart efter att polisens utredning om upploppen presenterats.

– Det finns saker som kan och bör göras på ett annat sätt, sa polisens externa utredare Gunnar Karlsson under en pressträff på onsdagsmorgonen.

Den högerextreme politikern Rasmus Paludans koranbränningar blev starten på en våldsvåg i flera svenska städer under påskhelgen. Hundratals poliser skadades i kravallerna och både civila fordon och polisbilar sattes i brand.

”Saker som bör göras på annat sätt”

Strax efter upploppen tillsattes en extern utredning för att utvärdera polisens arbete under upploppen. På onsdagsmorgonen presenteras utredningen – som innehåller 35 förslag om förbättring. Förslagen gäller både utrustning, bemanning och taktik.

– Det finns saker som kan och bör göras på ett annat sätt, sa Gunnar Karlsson, extern utredare, under pressträffen.

Se pressträffen i efterhand här.

Brist på kompetens

Bland annat saknades rätt kompetens bland flera av poliserna som deltog i insatsen. 

– Utrustningen har i de flesta fall varit ändamålsenlig men i flera fall satte man in poliser utan utbildning mot denna hotbild, sa Gunnar Karlsson.

Han pekade också på brister i polisens ledning och förmågan att ta lärdom av tidigare upplopp.

– Det här var inte första gången polisen skulle hantera våldsamma upplopp. Enligt utvärderingar från tidigare år har man gjort ambitiösa utvärderingar, men sen har det inte hänt särskilt mycket.

”Får inte upprepas”

Enligt Noa-chefen Johan Olsson har man redan börjat införa åtgärder för att undvika liknande misstag i framtiden.

– Vi måste hela tiden omvärdera våra prioriteringar. Det som hände i påskas får inte upprepas. Vi har flera hundra skadade kollegor.

Han delar bilden att polisen hade för få utbildade på plats. Nu ska man se till att fler utbildas i SPT, särskild polistaktik.

– Hur många som ska utbildas är en hemlig uppgift. Men det är en utbyggnad i hela landet, sa Olsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.