Krav på sänkt pension för LKAB-vd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill att det statliga bolaget LKAB:s vd Martin Ivert sänker sin förmånliga pension, som beräknas kosta bolaget närmare 80 miljoner kr.

-Jag tycker detta är ett orimligt avtal och det är rimligt att omförhandla det, säger Sven-Eric Söder, statssekreterare på närings- departementet till Dagens Nyheter.

Avtalet strider på flera punkter mot de riktlinjer som regeringen satt upp för pensionsavtal i statliga bolag. I det pensionsavtal som ingåtts med Ivert saknas bland annat ett tak för hur höga summor som kan betalas ut.

När Ivert får gå i pension vid 60 års ålder får han minst 65 procent av lönen tills han blir 65 år, därefter 50 procent under resten av livet. Avtalet kommer enligt SR:s Ekots beräkningar att kosta LKAB närmare 80 miljoner kronor.

Starka känslor hos Gruvtolvan

Det är något som väcker starka känslor i Metalls fackklubb Gruvtolvan.

– Man känner att man får en blöt handske i ansiktet, det är som en riktig smäll alltså. Var ska man sätta en gräns egentligen, hur mycket är man värd som chef jämfört med de kollektiva? Korven kostar väl samma för allihop när vi går och handlar, säger Harry Rantakyrö, fackordförande i Kiruna.

Men egentligen är fackmedlemmarna inte arga på Martin Ivert.

-Senast 2002 skickade vi en skrivelse till näringsdepartementet och krävde åtgärder. Felet ligger ju hos dem som har godkänt avtalet, säger Rantakyrö till Norrländska Socialdemokraten.

Ordföranden: Vi omförhandlar inte

Avtalet tecknades innan regeringens strängare riktlinjer hade formulerats. Enligt dem måste det finnas ett tak på pensionen och pensionsinbetalningarna får inte överstiga 30 procent av den fasta lönen. I det här fallet rör det sig om över 200 procent per år.

Men Sven-Eric Söder anser ändå att det bör omförhandlas. Styrelsens ordförande, Björn Sprängare, som slöt avtalet med Ivert, vill dock inte ha någon omförhandling.

-Att säga upp avtalet skulle vara samma sak som att säga upp Martin Ivert. Så vi har valt att avstå, säger han till DN.

Han anser inte att lösningen i avtalet är ”anmärkningsvärd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.