Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett dokument med 15 000 namnunderskrifter och en kravlista till regeringen överlämnades till UD. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Krav till svenska UD mot våldet i Iran: ”Dör lite varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

En svensk proteströrelse som stödjer de iranska protesterna har lämnat en kravlista och 15 000 namnunderskrifter till svenska utrikesdepartementet. Bland annat vill man se svenska riktade sanktioner mot den iranska ledningen.

En svensk proteströrelse som samlar tusentals svenskar har startat på sociala medier. Rörelsen protesterar mot den iranska regimens våld mot bland annat landets kvinnor och minoriteter. 

På torsdagen överlämnade några av initiativtagarna en kravlista till svenska regeringen inklusive 15 000 namnunderskrifter. Bland annat vill man att Sverige inför riktade sanktioner mot centrala personer i den iranska ledningen.

Ann Linde: ”Regeringen positiv”

SVT har frågat utrikesminister Ann Linde (S) på vilket sätt Sverige kan stödja protesterna i Iran.

I en skriftlig kommentar till SVT säger Ann Linde bland annat att hon i september tog upp frågan med Irans utrikesminister och att EU:s utikesministrar möts den 17 oktober för att diskutera fler åtgärder mot Iran:

”Regeringen ställer sig positiv till ytterligare restriktiva åtgärder från EU:s sida i form av listningar av individer och organ, men det måste givetvis förankras i EU-nämnden inför utrikesministermötet.”

Se i klippet ovan när namnunderskrifterna överlämnas till UD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.