Krav på utbildningsgaranti för skolor

Uppdaterad
Publicerad

Ändra lagen så att skolor blir tvungna att låta alla elever de tagit in gå klart. Det kravet kommer från flera håll nu när allt fler friskolor stänger och elever drabbas mitt i sina utbildningar.

På Landskrona Praktiska Gymnasium är det bara några veckors undervisning som återstår. Sedan stänger hela skolan. Nästa inga nya elever har sökt till hösten, och flera skolor har samma problem. Gymnasiekullarna minskar och intresset för yrkesprogrammen har svalnat. 

Bland dem som drabbas hårdast på Landskrona Praktiska Gymnasium är frisöreleverna.

Fokus skola – #dinröst

– Det ser dåligt ut, säger Nicolee Magnusson, frisörelev i tvåan. – Det blir svårt att komma in någon annanstans i trean.

Friskolekoncernen Praktiska Sverige stänger sammanlagt åtta gymnasier i höst. John Bauer-koncernen stänger fem gymnasier, varav en dock kan komma att fortsätta som lärarkooperativ. I vintras kunde SVT berätta om hur ägaren till Karlstads Idrottsgymnasium satte skolan i konkurs från en dag till en annan, mitt i läsåret.

”Får vidta åtgärder”

Nu kräver Sveriges Elevkårer att regeringen skärper kraven på friskoleföretagen. – Inför en utbildningsgaranti så att eleverna får den utbildning som de har rätt till och som man lovade dem när de började ettan, säger Mattias Hallberg, ordförande för Sveriges Elevkårer.

Han får medhåll av kommunalrådet i Landskrona, partikollega till utbildningsminister Jan Björklund.

– De kraven ska gälla både kommunala skolor och friskolor, säger Torkild Strandberg (FP). – Om det är så att allt fler elever inte får hela sin utbildning där de började får man vidta åtgärder.

Menar du lagstiftning?

– Ja det är väl det som står till buds.

Om inte skolan hjälper eleverna blir de till slut kommunens ansvar. Torkild Strandberg är kritisk till Praktiska Sveriges agerande. Han tycker att skolan borde låta alla elever som påbörjat sin utbildning gå klart. Det skulle betyda att skolan avvecklades successivt.

– Om man utlovar någonting som är så viktigt som utbildning för  en ung människa, så ska man också fullfölja de löftena, säger han.

Men Patrik Wigelius, myndighetsansvarig i Praktiskas koncernledning ser problem med en sådan lösning.

– Det är väldigt svårt att garantera kvalitén i en skola som är under avveckling, säger han.

Frisördrömmen kan stoppas

För eleverna på frisörutbildningen i Landskrona är det extra tufft, det finns ingen annan frisörutbildning i Landskrona de skulle kunna flytta över till, och inte heller på Praktiska-koncernens gymnasium i Helsingborg.

– Vi jobbar på lösningar för varje elev och målsättningen är att alla vet vart de ska ta vägen i höst innan sommarlovet börjar,  säger Patrik Wigelius, myndighetsansvarig i koncernledningen.

Men de lösningar som Praktiska hittar kan alltså innebära att eleverna inte bara måste byta skola utan också utbildningsprogram. För Nicolee Magnusson och hennes kompisar på frisörutbildningen kan det innebära stopp för drömmen om en framtid som frisör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus skola – #dinröst

Mer i ämnet