Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I takt med samhällsutvecklingen och en allt mer organiserad brottslighet ställer det också nya typer av krav på offentliga försvarare”, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander. Foto: SVT

Höjda krav på advokater – ska minska risken att begå brott

Uppdaterad
Publicerad

Kraven på advokater, som företräder personer som misstänks för grova brott, höjs. Det gäller brott som kan ge fyra års fängelse.

– På det här sättet kan vi försäkra oss om att det finns större erfarenhet hos dem som försvarar, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Problemet med advokater som bryter mot de etiska reglerna eller begår brott har blivit ett allt större problem, enligt Advokatsamfundet.

– I takt med samhällsutvecklingen och en allt mer organiserad brottslighet ställer det också nya typer av krav på offentliga försvarare, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Hon förklarar att advokaterna oftare utsätts för hård press av sina klienter. Detta har gjort att Advokatsamfundet agerat och höjer kraven på de brottmålsadvokater som arbetar med brott som kan ge fyra års fängelse.

Det ska krävas minst fem års erfarenhet av brottmål och extra utbildning på 18 timmar.

– Det kommer absolut att förbättra situationen. Sen kan man ändå inte utesluta att det sker övertramp, säger Edwall Insulander.

Införs vid årsskiftet

De mest uppmärksammade fallen där advokater uteslutits ur samfundet gäller fall där advokater har inlett relationer med sina klienter eller där de till och med begått brott.

Det allvarligaste fallet handlar om två advokater som dömts för förberedelse till mord och nu avtjänar fängelsestraff.

I denna typen av fall har advokaterna uteslutits ur samfundet efter beslut från advokatsamfundets disciplinnämnd. Nämnden kan också besluta om böter.

De höjda kraven införs från årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.