Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur de två toppadvokaterna hjälpt kriminella i klippet. Foto: SVT

Två före detta toppadvokater döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

De räknades som två av de mest anlitade försvarsadvokaterna i Sverige. Under en längre tid ska de ha läckt information till och från häktena för att hjälpa de största kriminella nätverken i Stockholm. Allt detta med hjälp av den krypterade tjänsten Encrochat.

Nu döms Ekrem Güngör och Amir Amdouni till sex respektive fyra års fängelse.

De två advokaterna, som i de krypterade chattarna gått under namnen ”Kungen” och ”Prinsen”, har stått åtalade för flera brott och är sedan tidigare uteslutna ur Advokatsamfundet. På tisdagen föll domen mot dem vid Södertörns tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur försvararen Slobodan Jovicic ser på domen och hör hur domaren har resonerat. Foto: Fredrik Etoall/Advokatfirman Salomonsson & Jovicic/SVT Foto: Fredrik Etoall/Advokatfirman Salomonsson & Jovicic / SVT

Förberedelse till mord

42-årige Ekrem Güngör, som gått under namnet ”Kungen”, döms till sex års fängelse för förberedelse till mord. Han frias från misstankarna om skyddande av brottsling och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

Enligt domen från Södertörns tingsrätt ska han ha deltagit i förberedelsen av ett mord genom att ha diskuterat hur pengar ska samlas in och vem som ska utföra det planerade mordet.

– Den 42-årige mannen har haft full insikt i att det fanns en tydlig mordplan och hans agerande var en central del i planeringen av brottet, säger rådmannen Szilárd Rado.

Gav råd till kriminella

29-årige Amir Amdouni, som kallats för ”Prinsen”, döms till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. Han frias också från misstankarna om skyddande av brottsling.

Tingsrätten menar att han lämnat information till kriminella nätverk om hur de kunde undvika att bli upptäckta av polisen och att han lämnat ut hemliga uppgifter.

En stor del av bevisningen i målet kommer från den krypterade chatten.

Båda männen har förnekat brott. Ekrem Güngörs försvarare Slobodan Jovicic säger till SVT att de kommer att överklaga domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.