Två advokater utesluts ur Advokatsamfundet efter att de misstänks ha läckt hemlig information till det kriminella Vårbynätverket. Foto: SVT

Åtal: Advokat samlade in pengar för ett beställningsmord

Uppdaterad
Publicerad

Chattmeddelanden med Vårbynätverket bevisar enligt åklagaren att advokaten Ekrem Güngör förmedlat information och vakat över finansiering för ett mord. Den 42-åriga advokaten – känd som ”Kungen” – åtalas nu misstänkt för förberedelse till mord. 

”Jag åtalar honom för förberedelse till mord för att han misstänks ha gett uppdrag om att samla in pengar för att betala för ett mord och för att insamling skett”, säger förundersökningsledare Ewamari Häggkvist i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Güngör, 42 år, har själv kallat sig för ”Kungen” i chattar enligt polisen. Han nekar till brott.

En av åtalspunkterna avser ”en grov misshandel som skett på allmän plats där den dåvarande advokaten misstänks, genom en annan person, ha gett instruktioner bland annat till ett vittne och målsäganden om vad som ska sägas”, preciserar åklagaren Ewamari Häggkvist.

En 30-årig advokat – Amir Amdouni – ska ha titulerats ”Prinsen” och åtalas nu även han för bland annat skyddande av brottsling, grovt brott.

– Min klient förnekar de här anklagelserna och anser att de är helt grundlösa, säger Amdounis advokat Thomas Olsson till SVT Nyheter.

Kommunicerat via Encrochat

En stor del av kommunikationen har skötts via den ökända chatt-appen Encro. I chattarna som åtalet till stor del bygger på återkommer ledaren för Vårbynätverket som tidigare dominerat narkotikahandeln i södra Stockholm.

Stämningsansökan gör gällande att Güngör och Amdouni gjort sig skyldiga till synnerligen grovt narkotikabrott då de ”tillsammans och i samförstånd” främjat ledarens och dennes brors verksamhet.

– Det finns en hel del dyster läsning i de här chattarna, säger Güngörs försvarare Slobodan Jovicic.

– Och det ger ju en absolut dålig bild, men man kan inte dra de växlarna som åklagaren har gjort. Det som åklagaren behöver i bevisningsavseende saknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.