Två advokater som tidigare uteslutits ur Advokatsamfundet åtalas nu för allvarliga brott. Foto: SVT

Två uteslutna advokater åtalas för grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren uteslöts två advokater ur Advokatsamfundet. Nu har männen åtalats för allvarliga brott, som de misstänks ha begått under tiden de arbetade. Enligt åklagaren har männen lämnat uppgifter och instruktioner till Vårbynätverket via Encrochat. Båda nekar till brott.

En av de före detta advokaterna greps den 1 mars 2021. Han häktades kort därpå och har varit frihetsberövad sedan dess. Mannen åtalas nu för förberedelse till mord.

– Han misstänks ha gett uppdrag om att samla in pengar för att betala för ett mord och för att insamling skett, säger förundersökningsledare Ewamari Häggkvist i ett pressmeddelande.

Han åtalas även för skyddande av brottsling.

– Det avser en grov misshandel som skett på allmän plats där den dåvarande advokaten misstänks, genom en annan person, ha gett instruktioner bland annat till ett vittne och målsäganden om vad som ska sägas. Uppgifterna som sedan lämnades av vittnet och målsäganden ledde till att förundersökningen lades ned.

Den 20 juni i fjol uteslöts de två advokaterna ur Advokatsamfundet.

Båda männen åtalas för skyddande av brottsling och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Brotten består i uppgifter och instruktioner som lämnats till Vårbynätverkets ledande personer via krypterade Encrochattar.

– Allmänhetens och rättskedjans förtroende för advokatkåren skadas allvarligt om advokater missbrukar enrumsprivilegiet och kommunicerar sekretessbelagd information på ett otillåtet sätt med krypterade Encrochat-telefoner, vilket vi påstår skett i dessa fall. Dessutom försvåras eller till och med förhindras möjligheten att utreda och lagföra allvarlig brottslighet som är kopplad till gängkriminalitet, säger Ewamari Häggkvist.

Männen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.