Eva Bengtsson och hennes kusin menar att staten underlät att utreda flera brott och i stället försökte mörklägga historien. Skadeståndsanspråken lämnades in trots att preskriptionstiden gick ut för över 20 år sedan.
-Jag utgår från att staten inte åberopar preskriptionstiden. Det vore synnerligen stötande för den allmänna rättskänslan, säger Niclas Karlsson.
Flera kända namn
Under en presskonferens hävdades att 70 namngivna personer ska ha förekommit i polisutredningen som kunder hos bordellmamman Doris Hopp, som sedermera dömdes till fängelse för koppleri, och som nu är död. I brev som lästes upp nämndes flera kända politiker och skådespelare.
Sedan tidigare har förutom Lennart Geijer även de tidigare centerledarna Thorbjörn Fälldin och Olof Johansson pekats ut som sexköpare. De pekas nu ut på nytt. Fälldin har i riksdagen beskrivit uppgiften om honom som sexköpare som lögnaktig.
-Jag fattar inte hur människor kan fabricera sådant här och må bra om natten. Vad är det som pågår i deras själ, i deras huvud, säger Olof Johansson nu till TT och förnekar bestämt all inblandning.
”Oseriöst”
Författaren och professorn Leif GW Persson, som då var medarbetare till rikspolischefen Carl Persson, säger att han inte tror på någon av de uppgifter som lämnades under onsdagens presskonferens. Han tror inte heller att Eva Bengtsson och hennes kusin har en chans att vinna rättsprocessen. Hans sammanfattning av onsdagens skadeståndskrav är att det är ”dålig juridik, oseriöst och utsiktslöst”.
-Om staten skulle knäppa iväg pengarna så skulle det innebära ett erkännande av att uppgifterna är riktiga. Jag är övertygad om att uppgifterna inte är sanna och att det är grovt förtal, säger Leif GW Persson.
Namn bekräftas
Det dussinet namn ur svensk elit som nämndes på presskonferensen bekräftas som namn i polisutredningen av den utredande polisen Ove Sjöstrand.
Vissa av namnen har flera flickor oberoende av varandra nämnt för Sjöstrand, säger han.
Sjöstrand berättar att han satt och lyssnade på Säpos telefon-
avlyssningar mellan bordellmamman och kunder. Kodord användes, aldrig några namn.
-Hon var mycket skicklig på att känna igen röster. Hon nämnde aldrig några namn. I stället användes kodord som stövelknekten, travarn och bobo, sade Sjöstrand.
Därför namnges inte alla
Rapport publicerar inte listan över påstådda bordellkunder under 70-talet för att vi inte kan gå i god för att uppgifterna är korrekta.
Vi namnger personer – Thorbjörn Fälldin och Olof Johansson – som själva offentligt har dementerat att de varit kunder hos prostituerade.
Den så kallade Geijeraffären har varit uppmärksammad flera gånger de gångna åren med olika anklagelser, där många inte har bevisats.
Nyheten i dag är i stället att kvinnorna stämmer staten på en miljon kronor, inte vilka personer som påstås ha besökt bordellen för drygt 30 år sedan.