Foto: SVT

Kräver sju miljoner i skadestånd för lång häktning

Uppdaterad
Publicerad

Harriette Broman satt häktad i 556 dagar. Hon frikändes sen helt från misstankarna om inblandning i ett narkotikamål. Nu begär hon sju miljoner kronor i skadestånd av justitiekanslern. – Det liv jag hade finns inte längre, jag får skapa mig ett nytt.

I en cell på cirka 8 kvadrat satt Harriette Broman i 556 dagar. Ett och ett halvt år utan besök.  

– Jag satt isolerad i 23 timmar per dygn och fick besöka en rastbur i cirka 45 minuter per dag, det var ren tortyr säger Harriette Broman till SVT Nyheter.

Harriette Broman greps i december 2010. Hon misstänktes för medhjälp till narkotikabrott i jättehärvan kring ensamseglaren som greps utanför västindiska ön Martinique, med närmare 1,2 ton kokain i båten.

Släkting misstänkt

Polis och åklagare grep flera personer, bland annat Harriettes Bromans nära vän och släkting, en nu 42-årig man.

42-åringen ansågs vara huvudman och kokainligans ledare. Även den misstänkte huvudmannens mamma greps och Harriette Broman anklagades för att ha tvättat knarkpengar.

– Det som är så fruktansvärt är ovissheten. Det tog lång tid, 6-7 månader, innan jag förstod vad jag var misstänkt för, jag förstod inte vad jag hade med det att göra, säger Hariette Broman.

Hovrätten friade

Den utpekade huvudmannen dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse och Harriette Broman dömdes till fängelse i fem år och sex månader.

Men i hovrätten friades både den 42-årige huvudmannen och Harriette Broman från alla misstankar för inblandning i narkotikasmuggling. Hovrätten underkände i princip all den bevisning som tingsrätten accepterat. Harriette Broman dömdes däremot till villkorlig dom för grovt bokföringsbrott och näringsförbud, men det hade ingenting med den påstådda narkotikahärvan att göra, utan rörde en enskild firma hon drev 2007.

Kan du förstå hur polis och åklagare tänkte i misstankarna mot dig?

– Ja, jag förstår att de trodde på sin hypotes i första stadiet, men under resans gång blev den ju bara svagare och svagare. Då hade de kunnat släppt mig, säger Harriette Broman.

Kräver ersättning

Harriette Broman lider idag av posttraumatisk stress, är sjukskriven och har förlorat sina företag. Hon kräver nu sju miljoner av justitiekanslern, för den tid hon suttit isolerad.

– Jag hoppas på att återfå förtroendet för rättsväsendet, jag hoppas att staten nu ska ta sitt ansvar, säger Harriette Broman,till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer