Krävs på svar om utförsäkrade

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kan överskatta antalet sjukskrivna som kommer tillbaka i arbete. Utförsäkrade deltidssjuka som fortsätter att arbeta precis som förut kan bli plus i statistiken.

– De är ju lika sjuka som tidigare, säger socialdemokraten Tomas Eneroth, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Enligt Ekot i Sveriges Radio kan sjuka som arbetar deltid räknas som att de kommer i arbete när de utförsäkras, trots att de arbetar samma antal timmar som tidigare och det enda som hänt är att de förlorat sin ersättning.

Den ansvarige ministern, moderaten Ulf Kristersson, ska nu på begäran komma och reda ut statistiken för utskottet. Han medger att det kan behövas klargöranden om de deltidssjukskrivna.

– Vi har bara den statistik som myndigheterna har, men finns det något bekymmer när det gäller de deltidssjukskrivna som har varit deltidsarbetande och därefter lämnat Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, så ska det belysas naturligtvis, säger Kristersson.

– Det är ingen stor fråga, tror jag, men det är absolut bra att den undersöks noggrant. Myndigheterna måste reda ut om det finns ett problem.

Enligt Ekot var runt 22 000 av de 62 000 som hittills utförsäkrats deltidssjukskrivna. Hur många av de 22 000 som nu räknas som att de kommit tillbaka i arbete vet varken Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer