Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Krig och ekonomisk kris – nu oroar sig fler svenskar för framtiden

Publicerad

Nu kommer allt fler tecken på att den strida strömmen av omvälvande negativa händelser får oss att må sämre. Ökad oro för Ukrainakrigets konsekvenser, de egna hushållsutgifterna och företagens framtid märks i mätningar och konjunkturprognoser.

– Om folk är oroliga måste man kunna möta oron, säger Sifo Kantar Publics opinionschef Toivo Sjörén.

De stora hoten mot vår tillvaro har blivit fler på sistone. I år har pandemin och klimatkrisen följts av krig i Europa, extrem inflation och ökat dödligt skjutvåld.

Sedan i våras har andelen svenskar som ser mörkt på framtiden ökat. Men trots kriget i Ukraina och det spända säkerhetspolitiska läget hade svenskarna ändå länge en övervägande ljus syn på framtiden.

Men strax före valet vände det i Sifo Kantar Publics orosbarometer.

”Oro för cyberattacker”

Den första veckan i oktober svarade mer än hälften av svenskarna, 51 procent, att de ser mörkt, eller mycket mörkt, på framtiden.

– Vi tror att det beror på ett antal olika orsaker, både ekonomiska och säkerhetspolitiska. Man är inte orolig för att Sverige ska dras in i ett direkt krig, men det finns en oro för cyberattacker och den typen av hemliga angrepp som kan påverka samhället negativt, säger Sifo Kantar Publics opinionschef Toivo Sjörén.

Förra veckan uppgav sju av tio svenskar i företagets mätningar att de är oroliga för de konsekvenser som kriget i Ukraina kan få för det svenska samhället.

Lika många kände oro för att många svenska företag ska få allvarliga problem. Sex av tio svenskar oroade sig för att arbetslösheten i samhället ska öka och två av tre kände oro för att de egna hushållsutgifterna ska öka.

Rekordpessimistiska

Det pressade ekonomiska läget syns även i Konjunkturinstitutet barometer för september. Hushållens förväntningar på den egna, och på den svenska ekonomin de kommande tolv månaderna var rekordpessimistiska.

Varför är det viktigt att veta om folk är oroliga eller inte?

– Om folk är oroliga måste man kunna möta oron. Vi vet ju att vi utsätts för psykologisk påverkan utifrån, både genom sociala medier och vanliga medier, och då är det viktigt att ta reda på vad människor upplever och känner just nu, säger Toivo Sjörén.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.