Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carl Bildt om rättegången. Foto: Morgonstudion

Carl Bildt sågar hanteringen av Lundinfallet: Bisarrt lång tid

Uppdaterad
Publicerad

Lundin Oils närvaro i konfliktdrabbade Sudan tros ha kostat 12 000 människor livet, enligt fallets åklarare. I bolagets styrelse satt vid tidpunkten Sveriges före detta statsminister Carl Bildt (M), som nu kritiserar rättsväsendets hantering av fallet. 

– Enligt min mening finns det mycket lite grund för det här åtalet, säger han i SVT Morgonstudion. 

Åtalet mot de tidigare företrädarna för Lundin Oil – Ian Lundin och Alex Schneiter – är resultatet av en förundersökning som pågått i nästan elva år. Nu står de båda åtalade för medhjälp till folkrättsbrott. 

Bakgrunden är att företaget mellan 1997 och 2003 letade olja i Sudan, som samtidigt skakades av ett decennielångt inbördeskrig. Stora delar av befolkningen var emot verksamheten, så Sudans regering lejde milisgrupper för att ta kontroll över områden som var intressanta för bolaget. Detta resulterade i omfattande våldsamheter. 

Vill vittna tidigare

Vid tidpunkten för den eskalerande konflikten satt Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt (M) i bolagets styrelse. Mellan 2001 och 2006 ska han ha tjänat miljontals kronor genom sitt styrelseuppdrag. Nu är han kritisk till rättsväsendets hantering av ärendet. 

– Det är bisarrt att detta har pågått under en så lång tid. Jag gav vittnesmål för tio år sedan och jag har inte fått någon information över huvud taget.

– Nu vill de att jag ska komma till rättegången och jag kommer gärna i morgon. Men jag får inte komma förrän februari 2025. Så här kan inte rättsväsendet hålla på.

Hölls omfattande förhör

2015 höll åklagaren ett omfattande vittnesförhör med Bildt, som pressades om Lundins misstänka Sudan-brott. Nu säger Bildt att han är säker på att åklagarna kommer förlora målet. 

– Det jag har sett saknar substans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.