– Det är väldigt frustrerande, den äldsta utredningen är från 2010 och det är ett ärende som vi skulle kunna ta itu med direkt om vi hade resurser, säger åklagaren Tora Holst. Foto: TT

Krigsförbrytare kan gå fria i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I går dömdes en 28-årig syrier till fem års fängelse för folkrättsbrott, men nu slår åklagare larm. Krigsförbrytare kan gå fria i Sverige eftersom det saknas polisresurser att utreda de misstänkta brotten.

På Internationella åklagarkammaren arbetar sex åklagare särskilt med att utreda misstänkta krigsbrott. De jobbar tillsammans med åtta specialpoliser som sköter utredningsarbetet. Enligt chefsåklagare Tora Holst som utreder krigsbrott är antalet polisutredare för litet:

– Sex åklagare är tillräckligt, däremot räcker de inte med åtta polisutredare, det är alldeles för lite, säger chefsåklagare Tora Holst.   

Enligt Tora Holst hinner man just nu med att jobba med två till tre utredningar samtidigt, med den nuvarande utredningspersonalen.

– Vi skulle kunna, om vi hade fler polisutredare, utreda betydligt fler, för det ligger utredningar bland annat rörande misstänkta krigsbrott i Syrien, säger Tora Holst.

Anmälningar samlas på hög

Och nu börjar anmälningar och utredningar om misstänkta krigsbrott samlas på hög, för närvarande är det ett trettiotal utredningar som ligger vilande eftersom det saknas polisresurser.

– Det är väldigt frustrerande, den äldsta utredningen är från 2010 och det är ett ärende som vi skulle kunna ta itu med direkt om vi hade resurser. Det finns material ute på nätet, det finns personer som vi kan höra, vi har misstänkta personer inom landet, säger chefsåklagare Tora Holst.

Och Tora Holst menar att det är oerhört viktigt att brotten utreds:

– Jag har aldrig under min åklagartid sett såna brott överhuvudtaget. Det handlar om folkmord, det handlar om fasansfulla saker som vi i Sverige är ganska omedvetna om.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.