Foto: TT

Kriminalteknik vid våldtäkt kan lösa fall

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska bli bättre på att utreda våldtäkter. Bland annat bör kriminaltekniker kopplas in oftare när det skett en misstänkt våldtäkt och rutinerna för att säkra spår från brottsplatserna ska bli mycket bättre än idag.

Eva Wettborg är inspektör på den tekniska roteln på Länskriminalen i Stockholm. Hon har kartlagt hur polisen i Stockholms län hanterar spår, som till exempel sperma och sekret som säkras i våldtäktsutredningar – och funnit stora brister i hanteringen.

– I 203 av de 312 våldtäktsutredningar som gjordes i Stockholms län 2011 gick det varken att utläsa om det hade skickats någonting till SKL för analys eller om det hade kommit något analyssvar från SKL. Inte heller om det hade fastställts en identitet på den misstänkta gärningsmannen, säger Eva Wettborg.

Hamnar i skåp

Det visade sig att många av de spår som säkrats efter en våldtäkt hamnar i skåp ute i polisdistrikten där de kan bli liggande i åratal utan att införas i något spårregister. Det innebär att de spåren inte går att matcha mot spår som tas från en annan brottsplats och som kan avslöja en gärningsman som kan ha begått flera brott.

– Så länge vi har spåren liggande i skåp så kommer de aldrig att sökas mot varandra och då ser vi inte om vi har en gärningsman som är runt på olika ställen och begår samma typer av brott.

Kan du ge något exempel?

– För några veckor sedan begicks det tre våldtäkter i Stockholm. Alla gärningmän topsades och på en fick vi träff i registret för en grov våldtäkt som begicks 2005. Då tänker jag att den här personen knappast kan ha suttit stilla och inte gjort någonting mellan 2005 och 2014, utan jag undrar i vilka skåp som de spår som tagits vid andra sexövergrepp som den här personen kan ha gjort sig skyldig till finns. För man säger ju att våldtäkt är en typ av seriebrott.

Riskerar att bli liggande

När specialiserade kriminaltekniker kopplas in och säkrar spår från brottsplatserna så hanterar den tekniska roteln spåren efter alla konstens regler. Problemen uppstår i de fall där den som utsatts för våldtäkten genomgår en läkarundersökning där spår säkras men dröjer med att polisanmälas. Då hämtas den så kallade spårsäkringssatsen från sjukhuset och riskerar att bli liggande på den utredningsrotel som har hand om ärendet.

Hur kommer det sig att de bara blir liggande?

– Jag tror inte att de är medvetet, men vi har sett att man i flera fall först vill bedöma målsägandens berättelse innan man skickar spåren på analys. Och så kan det hända att det kommer mer akuta ärenden som måste gå före.

Inget krav på brottsplatsundersökning

När det gäller bostadsinbrott finns det ett krav på att det ska göras en brottsplatsundersökning av kriminaltekniker inom 24 timmar efter inbrottet. Någon sådan föreskrift finns inte när det gäller våldtäktsbrott och kriminaltekniker anlitas inte alls lika ofta vid dem.

Hittills i år har det anmälts 1.162 våldtäkter i Stockholms län men bara gjorts 89 brottsplatsundersökningar av kriminaltekniker.

– Jag kan inte påstå att vi skulle ha kunnat göra skillnad i alla ärenden men i alla fall i några på grund av vår kompetens när det gäller att läsa av brottsplatser säger Tommy Vestergren som är chef för Nackapolisens kriminaltekniker.

– Vi har ju exempel där vi har åkt ut och gjort brottsplatsundersökningar, trots att de traditionella spåren som sekret och fibrer egentligen inte har något värde i sig beroende på parternas olika beskrivning av händelsen, men som har gjort att vi hittat omständigheter och fakta som gjort att den ena partens berättelse fått en större trovärdighet.

Vad beror det på att ni inte anlitas oftare?

– Det finns naturligtvis skäl till att vi inte kan åka ut i alla fall. Ett är att det dröjer innan den som blivit utsatt för våldtäkten anmäler den. Vid utomhusvåldtäkter händer det att den som är utsatt inte kan beskriva var den skett och då har vi ingen brottsplats att undersöka.

”Mer kriminalteknik”

Tommy Vestergren vill att kriminalteknikerna tas i anspråk mer men menar att det finns en tendens till att fokusera mer på problem än på möjligheter.

– Jag hoppas att vi med vår kunskap ska bli kontaktade innan man bestämmer sig för att det inte går att göra något kriminaltekniskt för det är ju egentligen vi som är mest lämpade att ta det beslutet.

Tror du att man skulle klara upp flera sexualbrott om man anlitade kriminalteknisk expertis i större utsträckning?

– Jag kan bara gissa för jag har ju inga siffror på det men vi har ju exempel på fall, som jag sa, där den kriminaltekniska undersökningen har varit avgörande. Så ja, det tror jag.

Varken Eva Wettborg eller Tommy Vestergren anser att man kan ställa någon enskild till svars för bristerna utan att det handlar om att polisen, såväl som det övriga rättsväsendet, måste ta sitt ansvar för att förbättra hanteringen av våldtäktsbrotten.

– För vår del handlar det om att vi ska följa de rutiner som finns men som vi faktiskt inte arbetar efter och att vi ska ta tag i det direkt, säger Eva Wettborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.