Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är svårt för oss att hinna med” hör kriminalvårdens generaldriektör om situationen. Foto: Antonia Sehlstedt/SVT

Kriminalvården går upp i stabsläge kring platser

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården går upp i stabsläge kring platser, meddelar de i ett pressmeddelande på tisdagen. Myndigheten planerar för en ”historiskt kraftfull expansion”.

Kriminalvården har under flera år haft platsbrist som förvärrats under det senaste året, skriver de i ett pressmeddelande.

Nu har myndigheten inrättat en nationell stab för att se över platsutnyttjande och akut platstillskapande under perioden 13 februari till 31 maj 2024.

I nuläget innebär det att ”ett betydande antal häktade” blir kvar i polisarrester.

”Historiskt kraftfull expansion”

Myndighetens prognoser visar att platsbristen kommer att förvärras. Något som innebär att Kriminalvårdens förmåga att ta emot häktade och dömda i närtid kommer att ”utmanas ytterligare”.

De planerar därför för en ”historiskt kraftfull expansion” med sikte på att dubblera antalet häktesplatser och fyrdubbla antalet anstaltsplatser fram till 2033.

Vissa av platserna som planeras att öppna 2024 och 2025 kan komma att bli ”kraftigt försenade”, skriver myndigheten. Det gör att läget i dag har skärpts ytterligare.

– En stab hjälper oss att ytterligare sätta fokus på att hantera det mycket svåra platsläget som vi befinner oss i. Det vanliga linjearbetet med att skapa platser fortsätter som tidigare med oförminskad styrka, säger Susanne Wedin, direktör för avdelningen för häkte, anstalt och frivård, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.