Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens presstalesperson, Carina Skagerlind, om hur häktessituationen ska lösas: ”Vi försöker hela tiden ligga steget före” Foto: Fredrik Larsson/SVT

Polisens arrestkaos: Tvingas skjutsa runt häktade – inleder särskild händelse

Uppdaterad
Publicerad

Polisens arrester och Kriminalvårdens häkten är överfulla.

Nu har polisen i Stockholm inlett en särskild händelse där häktade skjutsas ut i landet – för att lösa det akuta läget.

– Det är närmare 500 häktade bara i Stockholms län, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

Trots att häktade ska vara placerade på häkte så används numera i stor utsträckning arrester, som är en enklare förvaringsform som bara ska användas under de första dygnen efter ett frihetsberövande.

Ökningen är sedan sommaren mycket kraftig och på onsdagen satt 217 häktade personer kvar i arrester som drivs av polisen och kriminalvården.

Letar platser runt om i landet

I fredags inledde polisen i region Stockholm en särskild händelse som fått namnet ”Emil” för att lösa den akuta platsbristen.

– Vi inledde den här händelsen för att ha framförhållning, och se till att vi hela tiden har tomma arrester för att kunna låsa in de vi griper, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson.

I praktiken går arbetet i den särskilda händelsen Emil ut på att lokalisera lediga platser i arrest och häkten i andra delar av landet.

– I fredags transporterade vi ett antal häktade personer som fanns i våra arrester till andra regioner i närområdet, säger Carina Skagerlind.

SVT har tidigare rapporterat om akut platsbrist i häkten och arrester och enligt uppgifter till SVT har misstänkta brottslingar i vissa lägen tidigare i månaden släppts på fri fot eftersom det inte ens funnits plats i arresterna.

Platsbrist hos Kriminalvården

Läget hos polisen grundar sig i att Kriminalvården har fullt i sina egna häkten.

– Kriminalvården har ont om häktesplatser och då gör polisen sitt för att hjälpa till, säger Carina Skagerlind.

Från kriminalvårdsfacket SEKOS:s sida varnar man nu för att situationen är ohållbar.

– Det är mycket ansträngt både på anstalt och häkten. Vi lånar polisens arrester för att få in våra häktade. Vi har dubbelbeläggningar på många av våra anstalter och även häkten. Det är överfullt, säger Christer Hallqvist, ordförande i SEKO Kriminalvården.

Häktade som kvarstannar i polisens arrester

31 jul 2023: 8 personer

27 sept 2023: 31 personer

30 okt 2023: 80 personer

27 nov 2023: 98 personer

27 dec 2023: 89 personer

31 jan 2024: 164 personer

Källa: Polisen/NOA

Fotnot: Statistiken ovan gäller hela landet och omfattar inte de arrester som Kriminalvården driver åt polisen, vilket innebär att antalet häktade i arrest egentligen är ännu större. Den 31 jan 2024 fanns sammanlagt 217 häktade i arrest. 164 satt i polisens arrester och 53 i Kriminalvårdens arrester.

Siffran från slutet på augusti har fallit bort i utdraget från Polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.