Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kriminologen Manne Gerell om tre möjliga metoder för att stoppa våldsupptrappningen. Foto: Lars Schröder/TT/Johan Nilsson/TT

Kriminologen: Så kan våldsspiralen brytas

Publicerad

På kort sikt är det viktigaste att polisen lyckas gripa, anhålla och få personer dömda för brotten, enligt Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet.

Men det finns andra metoder att ta till för att stävja det eskalerande gängvåldet.

Stockholm har skakats av flera grova våldsdåd under jul- och nyårshelgerna.

– Vi befinner oss i en eskalering av våldsnivån, sade Max Åkerwall, biträdande kommenderingschef vid polisen i Morgonstudion under måndagen.

Polisen har gjort flera gripanden och säger sig har en relativt god bild av vilka som ligger bakom våldsdåden.

– Det finns studier från USA som visar att om man lyckas gripa någon i en sådan här konfliktspiral kan man bryta spiralen och förhindra framtida våldsdåd, säger Manne Gerell, om de senaste dagarnas våldsutvecklingen.

NFC – en flaskhals

För att få bukt med våldet krävs också fällande domar, vilket är något som polisen haft problem med, enligt Manne Gerell.

– Även i andra länder har man svårt med den här typen av brott, det är inget vi kan klandra svensk polis eller rättsväsende för. Men jag tror att det finns utvecklingspotential, inte minst när det kommer till Nationellt forensiskt centrum (NFC) som är en flakshals. Man behöver få snabbare resultat av it-forensik och tekniska undersökningar för att nå större framgångar i de här utredningarna.

Arbetsmodellen ”Sluta skjut” till fler städer

Sedan 2018 har polisen, kriminalvården och Malmö testat en arbetsmetod som kallas ”Sluta skjut”. Modellen ska nu införas i fler svenska städer.

– Det är ett annat sätt att tänka kring det här. I Malmö har skjutningarna minskat, men det är svårt att säga hur mycket av minskningen som har med projektet att göra.

Se mer om olika metoder för att minska våldet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.