Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriminologerna Jerzy Sarnecki och David Sausdal är överens – siffrorna är viktiga även om det inkluderar människor som inte är gängkriminella. Foto: SVT/Michael Jansson

Kriminologen: En rimlig bild – men får inte övertolkas

Uppdaterad
Publicerad

62 000 personer i Sverige ingår i eller har en koppling till kriminella nätverk, konstaterar polisen i en ny rapport. Kriminologer som SVT talat med ser siffran som trovärdig, men varnar samtidigt för att dra för stora slutsatser.

– Bilden som anges är ganska rimlig, men man kan inte övertolka den på det sättet att det skulle finnas 62 000 grovt kriminella i Sverige, säger professorn Jerzy Sarnecki.

Rapporten som Polismyndigheten presenterade på fredagsmorgonen har tagits fram på uppdrag av regeringen och ska fungera som en lägesbild över de kriminella nätverkens utbredning i Sverige.

Av de 62 000 personerna beräknas runt 14 000 vara aktivt grovt kriminella. Resten bedöms vara ”kopplade” nätverken. Det kan till exempel handla om personer som hjälper till att tvätta pengar eller att förvara vapen.

– De är involverade ganska marginellt i den här grova brottsligheten, men utan dem skulle den här verksamheten inte fungera. Man är beroende av olika typer av kontakter ute i samhället, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

”Vill peka på att de behöver mer resurser”

Siffran som polisen nu presenterar är inte på något sätt ny, förklarar Sarnecki. Uppgifterna till stor del på underrättelseinformation som polisen haft sedan en tid. Att de nu kommuniceras utåt ser han som ett strategiskt val från såväl polisen som regeringen.

– Polisen vill förstås peka på att de behöver mer resurser, och regeringen vill visa att de arbetar med de här frågorna. Men som sagt, den här typen av kartläggningar är rimliga och behöver göras även om det kan finnas dolda agendor från olika håll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.