Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allting tyder på att dödsskjutningen i Huvudsta, norr om Stockholm, är en felskjutning – se bakgrunden och de misstänktas chattkonversationer efter mordet Foto: SVT/Polisens förundersökning

39-årig man dog i felskjutning i Huvudsta – två döms till livstid för mord

Uppdaterad
Publicerad

I januari förra året sköts en 39-årig man till döds utanför en restaurang i Huvudsta centrum i Solna, norr om Stockholm. Nu döms två män till livstid för mordet.

Det var den 20 januari förra året som polisen larmades om skottlossning vid Huvudsta centrum . Gärningsmännen anlände i en bil och sköt ett flertal skott mot den 39-åriga mannen och hans fyra vänner.

39-åringen träffades i huvudet och hans liv gick inte att rädda.

Två får livstids fängelse

Men ingen av de beskjutna männen hade någon koppling till gängkriminalitet. Den person som man misstänker var den egentliga måltavlan ska däremot befunnit sig i närheten.

Två män, en 30-åring och en 25-åring, döms nu för mordet och får livstids fängelse. Tingsrätten anser att de två männen genomfört mordet tillsammans och i samförstånd. 30-åringen, som inte är svensk medborgare, utvisas från Sverige och förbjuds från att återvända.

Ytterligare två döms för inblandning

Ytterligare en man har åtalats för medhjälp till mord och två män för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott.

En 26-årig man döms för medhjälp till mord genom att ha överlämnat flyktbilen och deltagit i en chatt där mordet planerades. Han är sedan tidigare dömd till fängelse och får nu ytterligare drygt fem år.

En frikänns helt

En 27-åriga man döms för grovt skyddande av brottsling då han efter mordet bland annat har bytt jacka med en av gärningsmännen.

En 21-årig tidigare ostraffad man frikänns helt från brott.

Alla åtalade nekar till brott.

Fortfarande i chock

Advokat Lina Holmgren, som företräder den 39-åriga mannens familj, beskrev i samband med att rättegången avslutades att de föll ner i ett avgrundsdjupt hål efter mordet.

– De är i chock fortfarande och kan inte egentligen begripa att han är borta, sa hon till TT.

Männen som åtalats

Man, 25 år

Döms för mord och försök till mord

Enligt åtalet har han tillsammans och i samförstånd med andra okända personer dödat en person och försökt att döda fyra personer genom att skjuta med två pistoler mot dem.

Han ska även ha innehaft vapen, två olika pistoler, på allmän plats utan att ha rätt till det.

Mannen har tidigare dömts till fängelse för rån vid två tillfällen samt ringa narkotikabrott vid flera tillfällen.

Man, 30 år

Döms för mord samt försök till mord

Enligt åtalet har han tillsammans och i samförstånd med andra okända personer dödat en person och försökt att döda fyra personer genom att skjuta med två pistoler mot dem.

Han är tidigare dömd för bland annat grov vårdslöshet i trafik, flera fall av grov olovlig körning samt flera fall av narkotikabrott.

Man, 27 år

Döms för grovt skyddande av brottsling

Enligt åtalet har han innehaft vapen, två olika pistoler, utan att ha rätt till det och på allmän plats.

Han ska även ha mött upp skyttarna efter mordet, bytt jacka med en av dem och tagit emot en påse med okänt innehåll.

Han har tidigare dömts till dagsböter för rattfylleri, olovlig körning samt ringa narkotikabrott vid två tillfällen.

Man, 26 år

Döms för medhjälp till mord

Enligt åtalet har han införskaffat och överlämnat flyktbilen, deltagit i en krypterad chatt där utförandet av mordet planerats samt efter mordet varit delaktig i att bränna flyktbilen.

Han är tidigare dömd till fängelse för bland annat flera fall av grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt allmänfarlig ödeläggelse. De två sistnämnda brotten kopplas också till våldsvågen.

Man, 21 år

Frias för grovt vapenbrott samt grovt skyddande av brottsling

Enligt åtalet ska han ha innehaft vapen, två olika pistoler, utan att ha rätt till det och på allmän plats. Han ska även ha tagit hand om mordvapnen efter mordet.

Mannen är tidigare ostraffad och frikänns helt från brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.