I telefontömningar har polisen hittat mobilfilmer från dagen efter mordet där vapnen syns. Det till höger bedömer NFC är samma som i mordet i Skogås. Foto: polisen

Samma vapen användes både i Huvudsta- och Skogåsmordet

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen väcktes åtal efter mordet i Huvudsta i fjol. Enligt utredningen användes två vapen vid dödsskjutningen och ett av dem ska också ha använts vid mordet på en sushirestaurang i Skogås – åtta dagar senare.

Den 20 januari 2023 skjuts en man i 40-årsåldern till döds i Huvudsta i Solna norr om Stockholm. Polisen misstänker tidigt att det rör sig om en felskjutning.

Åtta dagar senare inträffar ytterligare ett mord. Den här gången på en restaurang i Skogås i Huddinge, söder om Stockholm.

Våldsvågen i Stockholm

Båda morden kopplas till våldsvågen som tog fart i början av 2023 och som varit en följd efter en konflikt mellan två kriminella nätverk.

Vapenanalys visar på samband

Nyligen föll domen efter mordet i Skogås och förra veckan väcktes åtal efter mordet i Huvudsta. I förundersökningen framkommer det att samma vapen har använts vid båda tillfällena.

Enligt analysen från NFC har samma pistol som användes i Skogås använts för att avlossa fem av hylsorna som hittades på brottsplatsen i Huvudsta.

Inget av vapnen har tagits i beslag

Kort efter mordet i Skogås hittades ett vapen vid en skola drygt en kilometer bort. Enligt initiala uppgifter kunde det röra sig om mordvapnet men det visade sig vara en replika.

Vapnet som faktiskt användes har inte påträffats. Hur det hamnade i händerna på skytten i Skogås, efter att ha använts i Huvudsta, har utredningar inte lyckats visa.

– Det vi inte tyvärr, skriver åklagare Maria Hävermark i ett mejl till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dödsskjutningen vid Huvudsta är troligen en felskjutning – se de misstänktas chattkonversation. Foto: Polisen/montage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet