Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För strängt straff, säger försvarsadvokat Björn Sandin om domen i Skogåsmordet, men åklagare Ida Arnell är nöjd med domen mot den 16-årige skytten. Foto: Jessica Gow, TT/SVT

15-åring sköts ihjäl i Skogås – jämnårig döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari sköts en 15-åring till döds inne på en sushirestaurang i Skogås söder om Stockholm. Nu döms en 16-åring för mordet. Ytterligare fem personer döms för brott i fallet.

Vid 18-tiden den 28 januari klev en person in på restaurangen och sköt ihjäl den 15-årige pojken. Mordet misstänks vara ett beställningsmord och en del i Stockholms pågående gängkrig.

En nu 16-årig pojke döms för mord för att ha skjutit ihjäl 15-åringen.

Våldsvågen i Stockholm

– Tingsrätten har funnit att bevisningen mot den åtalade 16 åringen, som vid brottet endast var 15 år gammal, varit stark. Utredningen har visat att det inte kan ha varit någon annan som utfört mordet. Det är klarlagt att han med en pistol skjutit ihjäl målsäganden inne på restaurangen, säger domaren Kian Amraée, ordförande i målet.

Kort efter mordet sågs den åtalade 16-åringen posera på bilder med stora sedelbuntar. Själv nekar han till samtliga misstankar.

16-åringen döms nu till sluten ungdomsvård i fyra år.

Tio personer åtalades för inblandning i mordet

Totalt var tio personer åtalade för inblandning i mordet. Nu döms alltså sex av dem i fallet. Förutom 16-åringen döms två 18-åringar för medhjälp till mord, två 26-åringar för medhjälp till grovt vapenbrott och en 16-åring för underlåtenhet att avslöja mord.

Den ene 18-åringen har enligt domen hjälpt till med att förmedla och planera morduppdraget. Bland annat genom att boka taxi till skytten till en lägenhet där han kunde gömma sig.

De fyra vuxna döms alla till fleråriga fängelsestraff.

Flera personer frikänns – varav en av dem, en 21-åring som åklagaren åtalat för stämpling till mord. Han dömdes nyligen till 18 års fängelse för att ha beordrat unga män att begå grova våldsbrott. Men i det här fallet frikänns han alltså.

Tros vara hämnd i gängkrig

Mordet tros vara en hämnd för ett tidigare våldsdåd, där en bostad besköts – en bostad med koppling till en anhörig till Foxtrotnätverkets ledare Rawa Majid. Strax efter det började uppgifter cirkulera att en av gärningsmännen i den skjutningen var 15-åringen som senare sköts ihjäl i Skogås.

Se hela sändningen här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rådman Kian Amraée om hur de dömde i Skogåsmordet. Foto: Jessica Gow/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet