Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zeronätverkets Ibou Badjie ska bland annat beordrat tonåringar att skjuta mot en lägenhetsdörr i Fruängen i januari. Hör försvarsadvokaten om att hovrätten fastställer långa fängelsestraffet. Foto: Ur polisens förundersökning

Hovrätten fastställer långt fängelsestraff mot Zeronätverkets Ibou Badjie

Uppdaterad
Publicerad

I somras dömdes Ibou Badjie, en framträdande person inom Zeronätverket, till 18-års fängelse. Bland annat för att ha beordrat unga män begå grova våldsbrott. Under torsdagen fastställde Svea hovrätt domen mot Badjie och tre personer till.

I januari skedde flera skjutningar i södra Stockholm, bland annat Fruängen och Dalen. Sex personer dömdes i tingsrätten för bland annat mordförsök, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. De dömda är mellan 15 och 20 år.

Strängaste straffet fick den 20-årige Ibou Badjie, som kallade sig ”Louise Gucci”., och som dömdes till 18 års fängelse, en dom som hovrätten alltså fastställer.

Våldsvågen i Stockholm

Rekryterat unga för grova våldsbrott

20-åringen har enligt domen gett i uppdrag åt de yngre personerna att skjuta flera personer, något som syns i krypterade chattar där han bland annat använt sig av sitt alias ”Louise Gucci.”

Ibou Badjie har hela tiden nekat till brott.

– Jag har talat med min huvudman som såklart inte är nöjd att bli dömd mot sitt nekande. Nu får vi titta på domen, analysera och se om vi ska överklaga till Högsta domstolen, säger Anton Strand, Ibou Badjies försvarsadvokat.

Så har Zeronätverket allierat sig i gängkriget

Ibou Badjie är enligt polisen en ledande gestalt inom Zeronätverket. Ett kriminellt nätverk i Jordbro i södra Stockholm.

Gänget har tidigare varit allierade med nätverket Foxtrot, som styrs av ledaren Rawa Majid. Men efter splittringen inom Foxtrot har Zeronätverket allierat sig med Rawa Majids före detta högra hand, numera dödsfiende, Ismail Abdo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Sofia Yohannes berätta mer om den 20-årige man som misstänks ha lejt yngre personer till olika våldsdåd, bland annat en skjutning i Fruängen. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet