Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket av bevisningen kommer från mobiltömningar”, säger SVT:s reporter Sofia Yohannes. Foto: Jessica Gow/TT

Tio personer åtalas efter mordet på 15-åring i Skogås

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke och nio andra personer åtalas nu vid Södertörns tingrätt för inblandning i mordet på en 15-årig pojke på en sushirestaurang i Skogås söder om Stockholm i januari. Polisens teori är att skjutningen var ett beställningsmord som hämnd för våldsdåd indirekt riktade mot gängledaren ”Kurdiska räven”.

Av de tio nu åtalade personerna är nio häktade, skriver Åklagarmyndigheten. Brottsrubriceringarna är mord, medhjälp till mord, förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott, narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja brott.

Den yngsta personen, som misstänks ha utfört mordet, är nu 16 år och den äldsta åtalade personen är 27 år. Utredningen gällande en man i 25-årsåldern pågår fortfarande. Han tros vara den som beställt mordet och ska enligt medieuppgifter ha nära kopplingar till gängledaren Kurdiska räven, Rawa Majid.

Beskrivs som beställningsmord

Den 15-årige pojken dödades av ett skott mot huvudet när han satt på en sushirestaurang i Skogås i Huddinge kommun söder om Stockholm 28 januari. Mordet tros vara en ren beställning och del av Stockholms gängkrig.

Åklagaren anser att mordet var välplanerat. Skytten hade försetts med en lägenhet att vara i efter skjutningen och fick vapen och transport till och från brottsplatsen.

– Bevisningen är ett pussel med chattar från appen Signal som stomme, där man tydligt kan läsa om planeringen och utförandet av mordet. Vittnesiakttagelser, telefontömningar och taxibokningar har också varit av stor betydelse i utredningen och utgör nu en del av bevisningen, säger åklagare Ida Arnell.

Kopplas till ”Kurdiska räven”

Skogåsmordet ska ha beställts som hämnd för ett tidigare våldsdåd där ”Kurdiska rävens” bostad besköts. Strax efter det började uppgifter cirkulera om att den 15-årige pojken varit en av gärningsmännen.

16-åringen har inga kända kopplingar till mordoffret. Enligt Expressen ska han ha fått betalt i stora summor kontanter och bränt en del av pengarna när han shoppade på varuhuset NK. Han greps 2 februari, samma dag hade han fått ett beslut om att tvångsplaceras på ett HVB-hem enligt lagen om vård av unga.

– Hans inställning är oförändrad, han förnekar brott och bestrider ansvar, säger 16-åringens försvarsadvokat Björn Sandin till SVT.

En av de häktade i samma mål är en 20-årig man, i gängkretsar känd som ”Louise Gucci”, som i juli dömdes till 18 års fängelse för att ha beordrat unga killar till grova våldsbrott i södra Stockholm i början av året.

Rättegången inleds 25 september i Södertörns tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Louise Gucci” rekryterade barnsoldater i Stockholm – hör SVT:s reporter Sofia Yohannes berätta om den dömde mannen. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.