Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Louise Gucci” rekryterade barnsoldater i Stockholm – hör SVT:s reporter Sofia Yohannes berätta om den dömde mannen. Foto: Polisen

”Louise Gucci” rekryterade barnsoldater – detta vet vi om dömda 20-åringen

Uppdaterad
Publicerad

I juni dömdes sex personer för flera grova brott i januaris våldsvåg i södra Stockholm. En av de dömda, 20-åriga Ibou Badjie, dömdes till 18 års fängelse för mordförsök och förberedelse till mord – ett straff som senare fastställdes i hovrätten.

Enligt domen har Badjie, som kallat sig ”Louise Gucci”, rekryterat ungdomar som utfört flera skjutningar.

Polisen beskriver Ibou Badjie som en ledande person med högt våldskapital som ofta synts till i skyddsväst.

I krypterade chattar har han använt sitt alias ”Louise Gucci” och han anses ha utfört uppdrag åt den utpekade gängledaren ”Kurdiske räven”.

”Louise Guccis” roll har bland annat varit att rekrytera unga utförare till grova våldsbrott.

Försökte lämna kriminaliteten

Enligt utredningen ska han i tonåren försökt lämna kriminaliteten och har i omgångar vistats på olika institutioner – men trots det hamnade han återigen i gamla mönster.

– Så länge han befinner sig i Stockholm kommer det inte gå. Nätverket han tillhör är för stort, säger SVT:s reporter Sofia Yohannes som bevakat rättsmålet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.