Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är platserna med uppmärksammade knivdåd de senaste dagarna – se SVT:s sammanställning i klippet. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Kriminologen: Senaste tidens attacker typiska för knivvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera knivskärningar skett med unga offer och gärningspersoner – flera i skolmiljö. Händelserna är typiska för hur våldet med kniv och stickvapen brukar se ut, enligt krimonologen Sven Granath.

– Det är ofta ganska spontana händelser som sker på platser där ungdomar samlas, antingen efter skolan eller efter att man varit på någon fest, säger han.

Enligt Sven Granath vid Stockholms universitet, har antalet allvarliga knivvåldsincidenter med ungdomar minskat succesivt sedan början av 90-talet. Mellan 2015 och 2020 var nivån densamma. De senaste åren har han inga siffror på.

Men knivvåld har varit det vanligaste tillvägagångssättet när ungdomar begår eller försöker begå dödligt våld de senaste 20-30 åren, berättar han.

Mycket teknisk bevisning

Uppklarningsprocenten är dock ofta högre än vid skjutvapenvåld.

– Det finns goda chanser för polisen att klara upp de här brotten. De är ofta väldigt oplanerade. Med just knivvåld lämnas det också mycket spår. Det finns mycket tekniska bevisning att gå på, till skillnad mot till exempel skjutvapenvåldet, säger han.

En 15-årig pojke är nu häktad misstänkt för mord efter en händelse i Hammarby sjöstad. Tre ungdomar i åldrarna 15-17 anhölls efter knivbråk i Eskilstuna men är nu släppta.

Kniven mer tillgänglig

Vilka ungdomar som faktiskt bär kniv är dock inte lika lätt att kategorisera som skjutvapen.

– Det är lite vanligare än de som bär skjutvapen. Men det är nog fortfarande så att de som gör det i ungdomskretsar ofta har någon form av kriminell koppling. Alla ungdomar går inte runt med kniv direkt, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet.

Hur spelar tillgängligheten in?

– Den kan absolut spela roll. Vem som helst kan få tag på en kniv lätt men vem som helst kan inte få tag på ett skjutvapen. Då behöver man ha en kriminell koppling förmodligen. Kniven blir också mer tillgänglig för spontana dispyter där man inte planerat utan bara tar vad som finns tillgängligt, säger Manne Gerell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.