Kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki. Foto: TT

Kriminologen: ”Svårt att tro att det är organiserat”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki tror inte att organiserade ligor ligger bakom de uppmärksammade fallen av sexuellt ofredande i Malmö, Kalmar och Stockholm. – Någon högre grad av organisation har jag oerhört svårt att föreställa mig, säger han.

De senaste dagarna har mängder av unga kvinnor trätt fram och berättat om övergrepp på festivaler och nyårsfiranden i bland annat Kalmar, Malmö och Stockholm.

Vanligt brott

Men dessa övergrepp är, tyvärr, ingenting nytt menar kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki.

Övergrepp på festival

– Oönskade sexuella närmanden är ett vanligt fenomen. Män har druckit, det är trångt och de tafsar helt ogenerat, säger han till SVT Nyheter.

Anmäls inte

Den stora majoriteten av kvinnor avstår också från att anmäla, så att gå igenom register på anmälda brott för att få en uppfattning är omöjligt, menar han.

– Att unga gossar i grupp ibland får för sig saker är en annan dimension av det här. Att de till och med utnyttjar situationen och går dit för att råna eller tafsa på tjejer har också förekommit.

– Men jag är fullständigt övertygad om att historien aldrig kommit fram om inte debatten hade börjat med det som hände i Köln.

”Kraftigt överdrivet”

Polisen, arrangörer och brottsoffer har talat om en form av organiserade övergrepp, där stora gäng av män omringar kvinnor och ofredar dem. Många jämför med de skrämmande berättelserna från nyårsnatten i tyska Köln. Men att övergreppen skulle vara organiserade i Sverige ger inte Jerzy Sarnecki mycket för.

– Det är kraftigt överdrivet. Någon högre grad av organisation har jag oerhört svårt att föreställa mig, säger han.

– Herregud, berusade män på valborgsmässoafton eller midsommarafton som ger sig på tjejer kan man också kalla organiserat om man vill.

Invandrare överrepresenterade

Det handlar i första hand om brott som begås av män mot kvinnor, menar Jerzy Sarnecki. Men han lyfter också frågan om gärningsmännens ursprung. Fler medier har rapporterat att gärningsmännen ska ha haft utländsk bakgrund. Bland annat skriver DN, som avslöjade övergrepp på en festival i Stockholm, att gärningsmännen ofta var ”utländska unga män”.

– Vi vet att invandrargruppen generellt sett är överrepresenterad i sexualbrott jämfört med andra brott. Om man tittar på anmälda sexualbrott så är överrepresentationen fem gånger större bland män födda utomlands, säger Sarnecki utifrån statistik. Bland annat gjorde Brå 2005 en genomgång av hur stor del av befolkningen som var misstänkta för olika brottstyper uppdelat på svenskfödda och utrikes födda.

Samtidigt visar statistiken att andra faktorer ger ännu större överrisk för brottsmisstanke generellt. Till exempel är överrepresentationen 5,7 gånger för personer som inte har gymnasieutbildning eller 6,1 gånger för personer från familjer som har haft socialbidrag.

”Väcka främlingsfientlighet”

Fokuseringen på gärningsmännens ursprung tror Sarnecki beror på vad han kallar för ”det rådande debattklimatet i Sverige och Europa.”

– Ett klassiskt argument för att väcka främlingsfientliga strömningar är just att säga att de kommer hit och ger sig på våra kvinnor.

”Påhittade historier”

Jerzy Sarnecki vill poängtera att det handlar om mäns våld mot kvinnor.

– Det finns anledning att tro att invandrarmän är representerade men historier om att det är så här invandrarmän beter sig är påhittade och ändamålet är ganska uppenbart, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet