Foto: TT

Många sexuella ofredanden under nyårsnatten

Uppdaterad
Publicerad

Minst nio unga kvinnor i Kalmar har anmält att de blev sexuellt ofredade i centrala stan efter tolvslaget.

– Hittills har vi fått in anmälningar från nio olika målsäganden, kring fyra separata situationer, säger Johan Bruun, presstalesman på polisen i Kalmar.

Händelserna ska ha utspelat sig kring Larmtorget i Kalmar, efter tolvslaget då det var mycket folk i rörelse. Enligt polisen beskriver de som drabbats det som att de omringats av pojkar i grupp som sedan tafsat på dem.

Att så många anmälningar kommer in kring den här typen av brott under en så begränsat tidsperiod är helt nytt för polisen i Kalmar.

– Vi har aldrig varit med om något liknande, säger Johan Bruun.

Fler anmälningar på väg in

Enligt Johan Bruun verkar även fler personer ha hört av sig, vars anmälningar inte registrerats ännu.

Det har ju gått flera dagar sedan nyårsafton. Varför blir det här känt först nu?

– Några av anmälningarna gjordes säkert direkt men har sedan inte blivit registrerade hos oss på polisen förrän nu. Det kan bero på en eftersläpning hos oss, det är jag fullt medveten om, säger Johan Bruun.

På jakt efter filmer och bilder

Ett skäl till att det blivit på det viset kan enligt Johan Bruun vara att brottet sexuellt ofredande, med böter i straffskalan, inte tillhör de brott som högprioriterade hos polisen.

– Men det är viktigt att vi får stopp på det här. Om någon tagit bilder eller videosnuttar på de här pojkarna är det viktigt att de hör av sig till oss. Det är även viktigt att den som utsatts anmäler detta, säger Johan Bruun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

Mer i ämnet