Flera unga tjejer anmälde att de blivit antastade på nyårsnatten 2015 Foto: SVT

Unga kvinnor antastades – nu kan polisen tända torget på natten

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en app på telefonen kan polisen lysa upp torget i Kalmar. Idén väcktes efter nyårsnatten 2015 då flera unga kvinnor blev antastade.

Kalmar blev en certifierad Purple flag-stad (Se faktaruta) hösten 2015. I samband med det började kommunen, tillsammans med bland annat lokalpolisen och Kalmar city, att titta på hur tryggheten kunde ökas ytterligare i staden.

Efter nyårsnatten 2015 när minst 32 unga kvinnor anmält att de blivit sexuellt ofredade på Larmtorget i Kalmar stod det klart att ökad säkerhet var ett måste för att förhindra att liknande händelser inte sker igen.

– Det gav oss så klart en spark för att vi måste bli ännu tryggare, säger Björn Mortensen, vd på Kalmar city.

Dagsljus mitt i natten

En av många åtgärder som vidtagits sedan dess är att polisen snart kommer kunna reglera ljusnivån på belysningen kring Larmtorget.

Genom en enkel knapptryckning på telefonen kan de öka ljusstyrkan i armaturerna till det dubbla, så att Larmtorget kan fyllas av dagsljus även nattetid.

– Det känns bra att kommunen lyssnar på oss och hittar bra lösningar för en tryggare stadskärna. Det är ett bra samarbete från alla håll, säger Lotta Petersson, kommunpolis i Kalmar.

–  Det känns naturligtvis jättekul att vi lyfts fram som ett gott exempel, men arbetet för att skapa en tryggare stad kommer aldrig att sluta. Det kommer nya trygghetsmätningar varje år som vi tar till oss och arbetar ifrån, säger Björn Mortensen.

Purple Flag är ett internationellt certifikat som delas ut till städer som anses ha en trygg och levande stadskärna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

Mer i ämnet