Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så har kommunen jobbat med säkerhet efter nyårsnatten 2015

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsafton 2015 anmälde 33 kvinnor att de blivit sexuellt trakasserade på Larmtorget i Kalmar. Sedan dess har kommunen tillsammans med polisen satt in flera åtgärder för att öka tryggheten i stadskärnan.

Sedan nyårsnatten för två år sedan har Kalmar kommun tillsammans med polisen och lokala aktörer arbetat tillsammans för att öka tryggheten i Kalmars stadskärna.

Bland annat har man klippt ner buskage, startat nattvandningar, ökat polis- och vaktnärvaron och bytt ut belysningen på flera håll. På Larmtorget kan polisen öka belysningsstyrkan genom en app om folk känner sig otrygga.

Förbättrad belysning

– De områden där vi har sett att vi har haft mycket problem har vi nu ny fin belysning som gör att man inte kan gömma sig, säger Tomas Lexinger som är produktionschef på Kalmar kommun.

Tomas Lexinger, produktionschef på Kalmar kommun.

Utöver Larmtorget har polisen och kommunen tittat på belysningen kring stationen, vattentornet och bakom teatern.

– Nu kommer vi titta kring det gamla murverket där vi också känner att vi måste göra lite grann. Det är påbörjat och vi kommer att ha det på plats lagom till första advent, säger Tomas Lexinger.

Kraftsamlar tillsammans

Polisen i Kalmar håller tillsammans med representanter från kommunen regelbundna möten, där lokala aktörer bjuds in för att diskutera hur tryggheten ska bli ännu bättre.

– Tidigare kanske man pratade om det här en gång per år, men i dag träffas vi var fjortonde dag där vi kraftsamlar kring de här frågorna. Vi tittar exempelvis på var vi har samlingsplatser där man kanske sysslar med droghantering eller andra kriminella saker och då ser vi till att vara på de här platserna, säger kommunpolis Lotta Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

Mer i ämnet