Trots trygghetsmätningarna tror kommunpolisen Lotta Petersson att Kalmariterna känner sig trygga i sin stad. Foto: Julia Lindström/SVT

Fortsatt otrygghet på Larmtorget – trots flera åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun och polisen i Kalmar har tillsammans genomfört flera åtgärder för att göra Kalmars stadskärna tryggare. Trots det är siffrorna oförändrade i polisens trygghetsmätningar.

Sedan nyårsnatten för två år sedan, när 33 kvinnor anmälde att de blivit sexuellt trakasserade, har Kalmar kommun tillsammans med polisen och lokala aktörer arbetat för att öka tryggheten i Kalmars stadskärna.

Bland annat har man klippt ner buskage, startat nattvandningar, ökat polis- och vaktnärvaron och bytt ut belysningen på flera håll.

Oförändrad trygghet

Men trots åtgärderna visar polisens  senaste trygghetsmätningar inte att folk känner sig tryggare i centrala Kalmar nu än för några år sedan. Siffrorna är nästan oförändrade enligt polisen.

– Vi försöker vara ute så mycket som möjligt och är så klart öppna för synpunkter som kan lämnas till oss på andra sätt än via trygghetsmätningarna, säger kommunpolis Lotta Petersson.

”Tycker det är bra och tryggt”

Enligt henne kan de oförändrade siffrorna bero på att bara det bara är de som har sin bostad i Kalmars stadskärna som tillfrågats i undersökningen, fastän det är många fler än så som rör sig i området.

– Egentligen skulle man ju vilja ställa den frågan till de som kommer hit och är på Larmtorget, men som inte är boende här.

För i det stora hela tror Lotta Petersson ändå att de flesta som rör sig i centrala Kalmar känner sig trygga.

– Min upplevelse är att man tycker att det är tryggt och bra i Kalmar. Vi har låg utsatthet för brott och jag tror att det är där någonstans vi ska se på det och inte förstora någonting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

Mer i ämnet