”Tina” en av många utsatta vid nyår

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsfirandet blev en skräckupplevelse. ”Jag känner mig inte säker i Kalmar efter nyår”, säger Tina.

Ett gäng Kalmartjejer var ute för att fira nyårsafton i centrala Kalmar.

De hade haft fest i en lägenhet intill Larmtorget. Tina, som egentligen heter något annat,  är 19 år och skulle gå ut i förväg ner till torget strax före tolvslaget. I trappuppgången dyker plötsligt en okänd yngre man upp trots att porten har ett kodlås. Han beter sig märkligt och försöker prata engelska med henne, men hon förstår inte vad han säger.

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

– Han  tar tag i min arm. När jag säger åt honom att sluta tycker han upp mig mot väggen och börjar tafsa. Jag blir jätterädd och skriker men han slutar inte. Han fortsätter pussa på mig och kladda. Till slut lyckas jag sparka honom mellan benen några gånger och slå till honom i ansiktet och då kommer jag loss.

Förstod inte vad som hänt

Tina var chockad och ledsen efter händelsen och sprang tillbaka upp till sina vänner.

– När jag träffade mina kompisar igen började jag gråta, jag förstod nog inte riktigt vad som hänt först, säger hon.

Kompisarna ville gärna ut för att försöka hitta mannen och det gjorde de.

Mannen som just antastat Tina var kvar på torget. Han började bete sig konstigt igen. En kompis till Tina knuffade då till honom varvid den unge mannen avvek. Tjejerna gjorde direkt en polisanmälan. Senare på kvällen fick de också  identifiera mannen som hittas av polisen. Han  togs in på förhör men som släpptes samma kväll.

– Jag har alltid känt mig säker när jag gått ut i Kalmar tidigare men det gör jag inte längre, jag kommer nog alltid att hålla ihop med kompisarna i fortsättningen, säger hon.

Polisanmälningar växer

Anmälningar fortsätter strömma in efter nyårsnatten  i Kalmar då ett stort antal unga tjejer ska ha blivit ofredade. Hittills har totalt 19 anmälningar kommit in till polisen i Kalmar. På nyårsnatten omhändertogs två män på Larmtorget i Kalmar. Det hölls ett kort förhör med de båda och de delgavs misstanke om sexuellt ofredande mot två olika kvinnor. Den ena mannen är i 20-årsåldern, den andre i 30-årsåldern.

Enligt polisens talesman i Kalmar har anmälarna uppgett att männen pratade engelska och andra språk.

Inte varit med om något liknande

SVT Nyheter Småland har pratat med flera av tjejerna som var med vid incidenten vid Larmtoget under nyårsnatten.

– Det var extremt obehagligt och han uppförde sig mycket konstigt, säger en av dem.

– Vi har inte varit med om något liknande trots att vi är ute ganska mycket runt Larmtorget. Det var en mycket obehaglig upplevelse, säger en annan av Tinas kompisar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

Mer i ämnet