Nattvandraren och politikern Nasim Malik och en bild på larmtorget i Kalmar. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Nattvandring ska ge lugn på nyårsafton

Uppdaterad
Publicerad

Under nyårsnatten kommer nattvandrarna i Kalmar att ge sig ut för att synas i staden. Orsaken är förra årets oroligheter på Larmtorget.

– Förra året var vi inte ute och när jag sedan fick höra talas om de sexuella ofredanden som hade hänt blev jag bestört och kände att det är viktigt att vi är med och visar att vi finns i år, säger Nasim Malik som nattvandrat i många år i Kalmar.

Nasim Malik har nattvandrat många år i Kalmar. Foto: Hanna Nilsson/SVT
Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

Skadestånd och böter

De sexuella ofredanden som skett på och kring Larmtorget i centrala Kalmar under nyårsnatten förra året fick stor uppmärksamhet. I anslutning till nyårsafton anmäldes också ett 30-tal fall av sexuella ofredanden till polisen. Under hösten dömdes en man i 30-årsåldern till böter och skadestånd för ofredande och ringa misshandel. I övrigt har polisutredningarna kring anmälningarna lagts ner.

– Vi var helt oförberedda på det som hände förra året. Vi hade avdelat folk för att finns kring torget, men på grund av händelser i andra delar av området var vi för lite folk på plats när det hände, säger Lotta Petersson, kommunpolis.

Lotta Petersson, kommunpolis, tror inte att förra årets oroligheter på Larmtorget kommer upprepas. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Extra personal ute

Inför årets nyårsafton säger hon att polisen dragit lärdom av förra årets händelser och nu kommer jobba delvis på andra sätt.

– Som det ser ut nu så har vi ingen indikation på att något liknande skulle vara på gång, men vi kommer ha extra personal ute och då särskilt kring torget.

Ska man vara orolig om man ska ut i Kalmar under nyårsnatten?

– Nej, det tycker jag inte. Men det är alltid bra att se till att man har kontakt med föräldrar om man är minderårig och se till att man vet hur man ska ta sig hem och liknande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ofredande i Kalmar på nyårsnatten

Mer i ämnet